Da li je lek poznat duže od pola veka spas od koronavirusa /video/

© Fotolia / MrallenLekovi
Lekovi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lek poznat već pola veka daje novu nadu u borbi protiv koronavirusa. Prema studiji koju su uradili francuski naučnici, lek razvijen u borbi protiv malarije pomogao je u izlečenju kod 70 odsto obolelih, a u kombinaciji sa antibioticima kod svih lečenih pacijenata.

Radi se o leku hidroksihlorokinu, koji je već decenijama, tačnije još od 1955. godine u upotrebi protiv malarije pod raznim nazivima. O tome je na svom Tviter nalogu pisao i naš poznati genetičar Miodrag Stojković.

​Kako pišu strani mediji, taj lek se prvo pokazao delotvornim u laboratorijskim uslovima, gde je veoma efikasno ubijao koronavirus.

U članku čiji su autori naučnici iz Vuhana, koji su radili laboratorijske analize, navodi se da „ovaj lek ima dobar potencijal za borbu protiv bolesti KOVID-19”.

Sada je objavljena i druga naučna studija, ovaj put iz Francuske, ali je ona zasnovana ne na laboratorijskim uslovima, već na kliničkom testiranju ovog leka.

Laboratorijska ispitivanja - Sputnik Srbija
Otkriće australijskih naučnika: Dva leka za lečenje drugih oboljenja pobeđuju koronavirus

Istraživanje su radili naučnici sa Instituta za medicinu Univerziteta u Marseju, a tim je predvodio Didije Rauj,

Oni su ovaj lek ispitivali na 36 pacijenata - 20 ga je dobijalo, a 16 je bilo u kontrolnoj grupi.

Pacijenti su dobijali po 600 miligrama leka dnevno.

Utvrđeno je da je polovina pacijenata postala negativna na koronavirus za samo tri dana. U roku od šest dana, izlečeno je 70 odsto pacijenata.

CC0 / Unsplash/Fusion Medical Animation / Novi koronavirus - ilustracija
Da li je lek poznat duže od pola veka spas od koronavirusa /video/ - Sputnik Srbija
Novi koronavirus - ilustracija

Šestoro pacijenata iz ove grupe tretirano je kombinacijom leka protiv malarije i antibiotika i tu su rezultati bili još impresivniji. Petoro je bilo negativno u roku od tri dana, a šesti je izlečen posle šest dana.

„Iako se radi o malom uzorku na kom je lek ispitivan, naše istraživanje pokazuje da hidroksihlorokin dovodi do značajnog nestanka i redukcije koronavirusa u telu pacijenata, a njegovo dejstvo pojačava antibiotik azitromicin”, napisano je u studiji.

Američki predsednik Donald Tramp objavio je da je američka Administracija za lekove i hranu (FDA) odobrila korišćenje ovog leka za KOVID-19, preneli su mediji iz SAD.

„Dobro je što je ovaj lek poznat već duže vreme, pa znamo da kod njega nema ništa neplanirano i da ne može da ubije nekog. Pokazao je veoma, veoma ohrabrujuće rane rezultate protiv koronavirusa i on će gotovo odmah biti dostupan za primenu”, rekao je Tramp, a preneli su američki mediji.

Stručnjaci, međutim, upozoravaju da je grupa pacijenata na kojoj je ovaj lek ispitivan suviše mala, te da bi trebalo da se sprovedu opsežnija klinička ispitivanja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala