Otkriće australijskih naučnika: Dva leka za lečenje drugih oboljenja pobeđuju koronavirus

© Depositphotos.com / SeventyFourLaboratorijska ispitivanja
Laboratorijska ispitivanja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Australijski tim istraživača tvrdi da je našao lek za novi koronavirus i nada se da će ga do kraja meseca testirati na pacijentima u svojoj zemlji.

Profesor Dejvid Paterson iz Centra za klinička istraživanja Univerziteta u Kvinslednu rekao je za australijski portal „news.com“ da su naučnici ustanovili da dva leka, koja se koriste za lečenje drugih oboljenja, mogu da pobede virus u epruveti.

Jedan od tih lekova, dat nekima od prvih osoba za koje se potvrdilo da su pozitivni na Kovid-19 u Australiji, već je, prema rečima Patersona, rezultirao „nestankom virusa“ i potpunim oporavkom od infekcije.

Potencijalno efikasan tretman

„Ovo je potencijalno efikasan tretman. Po okončanju terapije pacijenti u svom sistemu uopšte neće imati koronavirus“, kazao je Paterson.

Oba leka su već registrovana i dostupna u Australiji.

„Sada hoćemo da uradimo veliko kliničko ispitivanje širom Australije, u 50 bolnica, tokom kojeg ćemo uporediti efikasnost jednog leka sa drugim, kao i efikasnost kombinacije oba leka“, objašnjava profesor Paterson.

Paterson napominje da su, sudeći prema ranijim iskustvima, pacijenti pokazali veliku toleranciju na lekove i da nema neočekivanih neželjenih dejstava, prenosi „Herald san“.

© Sputnik / Kirill Braga / Uđi u bazu fotografijaŠirom sveta postoje pozitivna iskustva u lečenju novog koronavirusa.
Otkriće australijskih naučnika: Dva leka za lečenje drugih oboljenja pobeđuju koronavirus - Sputnik Srbija
Širom sveta postoje pozitivna iskustva u lečenju novog koronavirusa.

On je ukazao da širom sveta postoje pozitivna iskustva u lečenju novog koronavirusa, navodeći kao primere Kinu i Singapur.

Njegov tim istraživača veruje da mogu da počnu da daju lekove pacijentima na veoma siguran način u Australiji.

„Želimo Australijancima da obezbedimo najbolje moguće lečenje, umesto da se oslanjaju na nečija nagađanja ili nečija anegdotska iskustva zasnovana na nekoliko osoba“, istakao je Paterson.

Testiranje pacijenata moguće krajem marta

Paterson je dodao da se nada da će sa testiranjem pacijenata početi do kraja marta.

„Na taj način, ako možemo da testiramo lek na prvom talasu pacijenata, očekujemo da ćemo, ukoliko bude bilo infekcija u narednim mesecima, imati najbolje informacije o lečenju budućih pacijenata. To je naš cilj, svetsko iskustvo u Australiji“, rekao je Paterson.

Koji lekovi su u pitanju?

Jedan je lek koji se koristi za lečenje HIV-a, koji je istisnut „novom generacijom“ lekova za tu bolest, a drugi je lek protiv malarije nazvan hlorokvin, koji se sada retko koristi zbog razvijene otpornosti na malariju.

Istraživači žele da detaljno da prouče ove lekove u borbi protiv koronavirusa i da „pokušaju da smanje strahovanja Australijanaca“, naveo je Paterson.

„U Australiji već ima pacijenta koji su već lečeni ovim lekovima i to se pokazalo kao uspešno, ali to još nije urađeno u kontrolisanim i komparativnim uslovima“, napomenuo je Paterson.

Lekovi će pacijentima biti davani oralno, u vidu tableta, a Paterson precizira da će oboleli, čim budu primljeni u bolnicu, biti pitani da li žele da započnu lečenje na taj način u početnoj fazi bolesti.

Izolovanje nukleinske kiseline iz uzorka ljudskog biomaterijala u Saveznoj zdravstvenoj agenciji Rusije u Krasnojarsku - Sputnik Srbija
Kina testira ruski lek protiv koronavirusa

On je rekao da su istraživanje podstakli kineski pacijenti, koji su bili prvi kojima su ti lekovi dati u Australiji pošto su doktorima pokazali na internetu informacije o tretmanu koji se koristi u inostranstvu.

„Naši lekari su bili veoma iznenađeni da lek za HIV zaista može da pomogne u borbi protiv koronavirusa, pa su bili pomalo skeptični. Prvi talas kineskih pacijenata u Australiji oporavio se posle korišćenja leka za HIV. To je pokazatelj da smo na tragu nečeg stvarno dobrog“,  zaključio je Paterson.

Koliko je potrebno novca za kliničko ispitivanje

Za kliničko ispitivanje ovih lekova i druga srodna istraživanja potrebno je 750.000 dolara. Sredstva se trenutno prikupljaju i do sada je sakupljeno 30.000 dolara.

Kako se navodi, klinička ispitivanja će početi čim se obezbede sredstva.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala