Vlasnik kompanije koju je Tramp hteo da otme otkrio kad bi mogla da stigne vakcina protiv korone

© Sputnik / Aleksandr Kondratюk / Uđi u bazu fotografijaVakcinacija protiv gripa u Čeljabinsku
Vakcinacija protiv gripa u Čeljabinsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vakcina protiv koronavirusa mogla bi da počne da se koristi već na jesen, rekao je Ditmar Hop, suvlasnik nemačke kompanije Curevac,

Hop, inače jedan od najbogatijih Nemaca, vlasnik Fudbalskog kluba Hofenhajm, najavio je da bi klinička ispitivanja mogla da krenu već na početku leta, prenose nemački mediji.

Koronavirus - laboratorijske analize - Sputnik Srbija
„Rat“ za vakcinu: Amerikanci hoće da preotmu Nemcima firmu koja radi na zaštiti od koronavirusa

Inače, ova kompanija bila je u centru međunarodne pažnje, jer su nemački mediji objavili da je Donald Tramp dao ponudu od čak milijardu dolara kako bi preuzeo ovu firmu i ekskluzivna prava na vakcinu protiv koronavirusa.

Nemački mediji objavili su da je iz kompanije ta ponuda odbijena, jer „žele da vakcina bude dostupna svima”, a kasnije su čelnici Curevac-a demantovali da je Trampove ponude uopšte bilo.

Hop koji drži 80 odsto vlasništva farmaceutske kompanije, sada nije govorio o mogućoj Trampovoj ponudi, već samo o tome kada bi vakcina mogla da počne da se primenjuje na ljudima.

Kako je rekao, budući da postoji ogroman pritisak da se ona pojavi što pre, nada se da bi vlasti mogle da daju dopuštenje za njeno korišćenje po ubrzanoj proceduri.

Prema tom scenariju, ponovio je, njegova kompanija biće u mogućnosti da vakcinu isporuči već na jesen.

Donald Tramp - Sputnik Srbija
Odgovor Nemaca Trampu: Nećemo milijardu dolara, pravimo vakcinu za ceo svet, a ne samo za Amerikance

Inače, ova kompanija nastala je u okviru Univerziteta u Tibingenu, a kasnije su u nju investirali mnogi bogati ljudi, među kojima je i Hop, čije se bogatstvo procenjuje na 15 milijardi dolara.

Hop je rekao da vakcina koju razvijaju može preventivno da deluje na zdrave ljude, baš kao i vakcine protiv sezonskog gripa, a ne da se koristi na obolelima.

„Ona bi bila značajna ako bi, na primer, pandemija koronavirusa sledeće zime bila još jača, od čega strahuju neki stručnjaci”, dodao je Hop.

Nemačka kompanija, inače, vakcinu je počela da razvija još u januaru, kada su počele da stižu prve vesti o epidemiji u Kini.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala