Odgovor Nemaca Trampu: Nećemo milijardu dolara, pravimo vakcinu za ceo svet, a ne samo za Amerikance

© AP Photo / Paul SancyaDonald Tramp
Donald Tramp - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemačka kompanija „CureVac“ koja radi na mogućoj vakcini protiv koronavirusa, odbila je ponudu od milijardu dolara koju je dao američki predsednik Donald Tramp u želji da preuzme eksluzivna prava na vakcinu. Nemci su Trampu odgovorili da ne žele da rade samo za jednu zemlju, već da vakcina mora biti dostupna svima, prenosi nemački „Biznis insajder“.

Ova kompanija, osnovana 2000. godine na Univerzitetu u Tibingenu, specijalizovana je za razvoj lekova baziranih na informacionoj RNK, i zajedno sa „Paul Erlih“ institutom radi na vakcini protiv koronavirusa. Kako je objavio nemački „Velt am zontag“, Tramp je naučnicima iz ove firme ponudio grantove od čak milijardu dolara kako bi dobio ekskluzivna prava na vakcinu protiv koronavirusa.

Trampov zahtev za ekskluzivna prava izazvao je gnev u toj zemlji, jer je koronavirus pretnja po čitav svet.

Koronavirus - laboratorijske analize - Sputnik Srbija
„Rat“ za vakcinu: Amerikanci hoće da preotmu Nemcima firmu koja radi na zaštiti od koronavirusa

Doskorašnji generalni direktor ove kompanije nedavno se sreo sa Trampom, pa je ubrzo smenjen. Nemački mediji navode da sada vlada Angele Merkel takođe pregovara sa kompanijom oko finansijskih ulaganja.

Sada su iz nemačke kompanije, kako je objavio list „Manhajmer morgen“, a prenosi nemački „Biznis insajder“, decidno odgovorili da ne žele ni da razmatraju Trampovu ponudu.

„Želimo da razvijemo vakcinu za ceo svet, a ne samo za jednu državu“, rekao je tom listu izvršni direktor i jedan od osnivača kompanije Kristof Hetih.

Inače, u ovu kompaniju investirali su neki od najbogatijih ljudi na svetu, kao što je Bil Gejts, koji to čini preko svoje fondacije. Takođe, glavni sponzor je nemački milijarder Ditmar Hop.

Pored nemačke kompanije, moguću vakcinu protiv koronavirusa istražuju mnoge laboratorije širom sveta.

 

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala