Leh Valensa: Rusija mora biti uključena u proces stvaranja novog svetskog poretka

© AFP 2023 / MARKUS SCHREIBERBivši predsednik Poljske Leh Valensa
Bivši predsednik Poljske Leh Valensa  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pokušaji da se Rusija isključi iz svih diskusija po pitanju stvaranja novog svetskog poretka su pogrešni, Moskva mora da u njima igra aktivnu ulogu, izjavio je bivši poljski predsednik Leh Valensa.

Kako je rekao, nastupilo je vreme kada je neophodno graditi „globalne odnose“, svojevrsnu „Evropsku državu“.

„Kada je prestala da postoji prošla filozofija upravljanja državama pojavila se epoha razvoja inteligencije, informacije i globalizacije. Takav pristup nema određeni program ili pak strukturu. Takav pristup je sasvim drugačiji, zbog čega je organizacija novih struktura preko potrebna. Zbog toga je u tom procesu potrebno da u njemu učestvuje i Rusija“, rekao je.

On je istakao da Rusija trenutno nije dovoljno uključena u taj proces.

„Moramo da izmenimo stav prema Rusiji kako bi ona bila uključena u proces organizacije novih odnosa, u proces stvaranja novog svetskog poretka. Rusija kao ogromna zemlja mora da učestvuje u donošenju odluka“, zaključio je.

Putinov predlog za formiranje novog svetskog poretka

Ruski predsednik je nastupajući na 5. Svetskom forumu sećanja na Holokaust predložio da se tokom ove godine održi „sastanak šefova država stalnih članica Saveta bezbednosti UN — Rusije, Kine, Francuske, Velike Britanije i SAD“ i izjavio je da Rusija namerava da bez odlaganja „uputi odgovarajuće poruke liderima ’petorke‘“.

Putin smatra da bi takav sastanak imao ogromnu ulogu u potrazi za kolektivnim odgovorima na trenutne izazove i pretnje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala