Cena nafte „Brent“ nastavlja pad

© AFP 2023 / YOUSSEF KARWASHANNaftna pumpa na naftnom polju Rmeilan u Siriji
Naftna pumpa na naftnom polju Rmeilan u Siriji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Cena nafte „Brent“ pala je ispod 27 dolara za barel prvi put od novembra 2003, sledi iz podataka sa berzi.

U 16.19 po moskovskom vremenu (14.19 po srednjoevropskom), cena majskih fjučersa za severnomorsku naftu „Brent“ pala je za 6,51 odsto – na 26,88 dolara po barelu, a majskih fjučersa za sirovu naftu „VTI“ – za 10,72 odsto, na 24,4 dolara po barelu.

Kako su analitičari „Goldman Saksa“ izjavili za agenciju Rojters, „pad potražnje za naftom usled širenja koronavirusa postaje sve vidljiviji“.

Naftno polje - Sputnik Srbija
Cena nafte dostigla najmanju vrednost za poslednje četiri godine

Oni su, takođe, prognozirali i pad „Brenta“ na 20 dolara u ovom kvartalu.

Situacija na naftnom tržištu

Kotacije nafte i devizni kurs srušili su se nakon vesti da članice Organizacije zemalja izvoznica nafte nisu uspele da produže sporazum o smanjenju proizvodnje. Još jedan faktor koji utiče na nacionalnu i svetsku ekonomiju ostaje pandemija koronavirusa.

Ministar energetike Rusije Aleksandar Novak izjavio je 10. marta da vrata OPEK+ nisu zatvorena i da su redovni sastanci planirani u maju-junu, a nije isključio ni mogućnost novih sporazuma. Prema saopštenju Kremlja, nije isključeno da će Rusija i Saudijska Arabija uspeti da se dogovore o količini proizvodnje nafte.

S druge strane, direktor „Saudi Aramko” Amin Naser potvrdio je da će u aprilu ova saudijska kompanija drastično povećati isporuku nafte. Prema njegovim rečima, uključujući isporuke u zemlji, obim isporuke iznosiće 12,3 miliona barela nafte dnevno.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala