Cena nafte dostigla najmanju vrednost za poslednje četiri godine

CC0 / piksabej / Naftno polje
Naftno polje - Sputnik Srbija
Pratite nas
Cena nafte tipa „Brent” danas iznosi manje od 28 dolara po barelu – prvi put od 10. januara 2016. godine, pokazuju podaci trgovanja.

Cena majskih fjučersa za naftu tipa „Brent” je manja za 2,47 odsto i iznosi 28,02 dolara po barelu, dok je nekoliko minuta ranije njena vrednost pala na 27,98 dolara.

Pored toga, cena nafte tipa „VTI” je pala na manje od 27 dolara po barelu, prvi put od 12. februara 2016. godine. Vrednost majskih fjučersa za naftu „VTI” je u padu za 4,24 odsto, odnosno, iznosi 26,16 dolara po barelu.

Situacija na naftnom tržištu

Kotacije nafte i devizni kurs srušili su se nakon vesti da članice Organizacije zemalja izvoznica nafte nisu uspele da produže sporazum o smanjenju proizvodnje. Još jedan faktor koji utiče na nacionalnu i svetsku ekonomiju ostaje pandemija koronavirusa.

Ministar energetike Rusije Aleksandar Novak izjavio je 10. marta da vrata OPEK+ nisu zatvorena i da su redovni sastanci planirani u maju-junu, a nije isključio ni mogućnost novih sporazuma. Prema saopštenju Kremlja, nije isključeno da će Rusija i Saudijska Arabija uspeti da se dogovore o količini proizvodnje nafte.

S druge strane, direktor „Saudi Aramko” Amin Naser potvrdio je da će u aprilu ova saudijska kompanija drastično povećati isporuku nafte. Prema njegovim rečima, uključujući isporuke u zemlji, obim isporuke iznosiće 12,3 miliona barela nafte dnevno.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala