Jedna osoba ima zdravstvene probleme: Građani Rusije u Tivtu čekaju da se vrate u domovinu /video/

© Sputnik / Facebook/Sputnjik Srbija / printscreenRuski turisti na tivatskom aerodromu
Ruski turisti na tivatskom aerodromu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Građani Rusije koji u Crnoj Gori čekaju da se vrate u domovinu nalaze se na aerodromu u Tivtu a jedan od njih ima određene zdravstvene probleme, rekao je za Sputnjik ataše za štampu Ambasade Rusije u Podgorici Kiril Kirža.

Prema rečima Kirže, Ambasada Rusije u kontaktu s vlastima Crne Gore radi na rešavanju situacije ruskih građana koji posle uvođenja zabrane u Crnoj Gori za putnički saobraćaj imaju problema da se vrate, a na aerodromu u Tivtu se nalaze saradnici Ambasade koji im pružaju svu potrebnu pomoć u osnovnim potreptšinama, uključujući i lekove.

„Među njima je jedan čovek koji ima zdravstvenih problema. U kontaktu smo sa crnogorskim vlastima, sa Ministarstvom zdravlja, kao i sa opštinskim vlastima radi rešavanja tog pitanja“, naveo je ataše Ambasade Rusije.

Šta se dešava na aerodromu pogledajte u videu:

Što se tiče povratka građana u Rusiju u domovinu, Kirža navodi da je principijelni stav crnogorske vlade da će biti organizovan povratak ruskih građana u Rusiju i da se sad samo čekaju detalji oko toga kada bi ta situacija mogla biti rešena.

Kirža je ponovio da je Ambasada u stalnom kontaktu sa Ministarstvom spoljnih poslova Crne Gore i drugim nadležnim institucijama i da se nada najskorijem rešavanju ove situacije.

Na pitanje da li su tačni navodi da Crna Gora uslovljava Moskvu time da organizuje povratak građana Crne Gore iz Rusije, Kirža je kazao da je dovoljno o tome rekla portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Podsetimo, Zaharova je na konferenciji za novinare u Moskvi rekla da se u Crnoj Gori oko ruskih državljana razvila kritična situacija  i da crnogorske vlasti ne daju dozvolu za njihov odlazak, iako su ruski avioprevoznici obezbedili sve što je potrebno.

Ona je precizirala da su tri leta već spremna , ali da uprkos svim dokumentima, još uvek nema dozvole od Crne Gore da se oni i obave. Kako je objasnila, „Crna Gora povezuje izdavanje dozvole ruskoj strani za evakuaciju svojih državljana na teritoriju Rusije, sa time da Ruska Federacija preuzme odgovornost i za državljane Crne Gore koji se nalaze na teritoriji Rusije i da ih svojim snagama preveze na teritoriju Crne Gore“.

Iz Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore saopšteno je da su posle intezivnih razgovora nadležnih organa Ruske Federacije i Crne Gore stvorene su sve neophodne pretpostavke i postignut dogovor o vraćanju jednog broja ruskih državljana u Moskvu i crnogorskih državljana iz Rusije u Crnu Goru.

„U najkraćem mogućem vremenu, uz ne malo problema i izazova sa kojima smo se suočavali, prikupljene su sve potrebne informacije i spiskovi državljana obe zemlje, završene sve procedure i stvoreni uslovi za bezbednu realizaciju ovog transfera u narednim danima. Posebno naglašavamo veoma dobru i profesionalnu saradnju sa Ambasadom Rusije u Podgorici“, navodi se u saopštenju.

Pročitajte još: 

Crna Gora uslovila evakuaciju ruskih turista iz zemlje
Rusija: Situacija sa ruskim državljanima u Crnoj Gori kritična

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala