Ruska kompanija „Konkord“ priprema tužbu protiv SAD

© AFP 2023 / Brendan SmialowskiAmerički vrhovni sud u Vašingtonu
Američki vrhovni sud u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Direktor kompanije „Konkord“ Jevgenij Prigožin saopštio je da se priprema tužba protiv SAD zbog nezakonite istrage i sankcija koje su nanele štetu od 50 milijardi dolara.

Ranije je američki sud saopštio da je odobrio zahtev tužioca da se zatvori slučaj protiv ove ruske kompanije, koja je bila optužena da je učestvovala u mešanju u američke predsedničke izbore 2016. godine.

Prema navodima kompanije, američka vlada je činila sve što može da optuži „Konkord“ za narušavanje zakonodavstva SAD. To je uključivalo prikrivanje dokaza, falsifikovanje izjava svedoka i ometanje pravedne sudske istrage.

Izbori u Americi - Sputnik Srbija
Ako se Rusija meša u izbore, onda američka demokratija ne vredi ni groša

Američka vlada je, kako navodi kompanija, pokušavala i da ubedi svetsku javnost, kao i američke građane, da su za unutrašnje probleme u SAD krivi „Konkord“ i Rusija.

„Smatram da ovim sudski proces 'Konkorda' i američke vlade nije okončan. U ovom trenutku priprema se tužba 'Konkord protiv SAD' zbog nezakonite istrage i sankcija od 50 milijardi dolara“, navedeno je u saopštenju.

Specijalni tužilac Robert Miler ranije je optužio 13 Rusa i tri ruske kompanije za „zaveru protiv SAD“ i „krađu“, a Ministarstvo finansija SAD im je uvelo sankcije. Među fizičkim licima koja su optužena je i Jevgenij Prigožin.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala