Upozorenje stiže iz Francuske: Ne lečite se ibuprofenom, može pogoršati stanje izazvano koronavirusom

CC0 / Derrick Coetzee / Pakovanje ibuprofena
Pakovanje ibuprofena - Sputnik Srbija
Pratite nas
Francuski ministar zdravlja Olivije Veran tvrdi da lekovi bez recepta – za koje Nacionalni servis za zdravlje u Velikoj Britaniji tvrdi da bi mogli da se izbore sa simptomima – mogu pogoršati infekciju.

Veran, koji je kvalifikovani lekar i neurolog, tvitnuo je: „Uzimanje protivupalnih sredstava (ibuprofena, kortizona...) može biti faktor pogoršanja infekcije.“

„U slučaju temperature, uzmite paracetamol. Ako već uzimate protivupalne lekove ili ste u nedoumici, pitajte lekara za savet.“

​Kontroverzna izjava se kosi sa stavovima vodećih lekara u Britaniji da se ibuprofen i paracetamol mogu koristiti za samolečenje od smrtonosnog virusa, prenosi „Dejli mejl“.

Ibuprofen (kao što je brufen) naširoko se uzima za ublažavanje bolova, kao i za smanjenje groznica izazvanih uobičajenom prehladom i gripom. Međutim, neki lekari upozoravaju da protivupalni učinci mogu oslabiti reakciju tela na infekciju i usporiti oporavak. Takođe mogu podstaći proces u telu koji dovodi do upale pluća, teške posledice Kovida-19, što može dovesti do smrti.

Ibuprofen je nesteroidni protivupalni lek (NSAID). Deluje tako što blokira proizvodnju određenih prirodnih supstanci u telu koje izazivaju upalu. Ovaj efekat pomaže da se smanji bol ili groznica, za koju se zna da većina pacijenata sa koronavirusom ima.

Bolnica koja prima u Rusiji obolele od koronavirusa - Sputnik Srbija
Ruske tehnologije neprocenjive u borbi protiv koronavirusa

Veranova poruka je važna jer je mnogim ljudima širom Evrope – novom epicentru epidemije – rečeno da se sami leče lekovima bez recepta.

Britanski stručnjaci reagovali su na Veranov savet, rekavši da je paracetamol poželjan izbor u odnosu na druge nesteroidne protivupalne lekove.

Profesor Jan Džons, virolog sa Univerziteta u Ridingu, rekao je da se preporuka odnosi na antiupalna svojstva ibuprofena, ali on slabi imunološki sistem, što može usporiti proces oporavka.

„Na osnovu velike literature o sarsu i sličnostima koje ovaj novi virus ima za sarsom, smatra se da virus smanjuje ključni enzim koji delom reguliše koncentraciju vode i soli u krvi i mogao bi uticati na upalu pluća koja se viđa u ekstremnim slučajevima. Ibuprofen to stanje pogoršava, dok paracetamol ne.“

Dr Rupert Bejl sa Instituta za ćelijsku biologiju „Francis Krik“ rekao je da postoji „dobar razlog za izbegavanje ibuprofena jer on može pogoršati akutnu bolest bubrega usled bilo koje teške bolesti, uključujući Kovid-19“.

Istraživači sa Univerziteta Sauthampton otkrili su 2013. godine da kombinacija paracetamola i ibuprofena nije preporučljiva.

Profesor Pol Litl sa Univerziteta Sauthempton, koji je vodio istraživanje, rekao je da je „moguće da lek ometa važan deo imunološkog odgovora i dovodi do produženih simptoma ili progresije simptoma kod nekih osoba. Iako moramo biti pomalo oprezni budući da su ovo bili iznenađujući nalazi, zasad ne bih savetovao većini pacijenata da koriste ibuprofen za kontrolu simptoma kašlja, prehlade i upale grla.“

Bolnica koja prima pacijente sa sumnjom na koronavirus - Sputnik Srbija
Čuveni hrvatski naučnik: Kako je eksplodirala epidemija i kome ne odgovara da se proizvede vakcina

Prema Žan-Luju Montastruku, šefu farmakološke bolnice u Tuluzu, ibuprofen može „komplikovati“ virus, prenosi „Gardijan“.

„Lekovi povećavaju rizik od komplikacija kada postoji groznica ili infekcija.“

Francuska je pooštrila mere za sprečavanje širenja koronavirusa, nakon što je u nedelju prijavila 36 novih smrtnih slučajeva, a ukupno ih je bilo 127. Više od 5.430 ljudi je imalo pozitivne rezulta.

Zbog epidemije koronavirusa zatvorene su škole, kafići i restorani, kao i u obližnjoj Španiji i Italiji, koje su takođe duboko pogođene virusom.

Pročitajte i:

Interaktivna mapa i uživo prenos širenja koronavirusa

Čuveni hrvatski naučnik: Kako je eksplodirala epidemija i kome ne odgovara da se proizvede vakcina

Ne trošite novac na dodatke ishrani i vitamine

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala