Ruske tehnologije neprocenjive u borbi protiv koronavirusa

© Press-služba Departamenta zdravoohraneniя goroda Moskvы / Uđi u bazu fotografijaBolnica koja prima u Rusiji obolele od koronavirusa
Bolnica koja prima u Rusiji obolele od koronavirusa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski fond za direktne investicije (RFPI) je s nekoliko zemalja postigao dogovor o korišćenju ruske tehnologije u borbi protiv koronavirusa, a od partnera iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) dobio je podršku za razvoj vakcine, saopšteno je iz ovog fonda.
„Investicije i međunarodna saradnja će omogućiti povećanje postojećeg potencijala, korišćenje naprednih tehnologija i drastično povećanje sistema za testiranje i vakcina. Rusija je lider u ključnim tehnologijama za otkrivanje i stvaranje vakcina. RFPI se dogovorio s nekoliko vodećih država o korišćenju ruskih tehnologija u njihovoj borbi protiv koronavirusa. Takođe, partneri RFPI iz UAE izdvojili su bespovratna sredstva za podršku razvoja ruske vakcine protiv KOVID-19”, saopšteno je iz ovog fonda.

Danas je nadzorni odbor RFPI odobrio investicije za proizvodnju sistema za dijagnostiku koronavirusne infekcije KOVID-19 nove generacije. Prema saopštenju fonda, sistem koristi metodu „SmartAmp” i značajno prevazilazi trenutno primenljivu tehnologiju PCR (lančane reakcije polimeraze) po brzini testiranja i ne zahteva postojanje stacionarne laboratorije.

© Sputnik / Sergeй Pяtakov / Uđi u bazu fotografijaDevojka sa maskom u moskovskom metrou
Ruske tehnologije neprocenjive u borbi protiv koronavirusa - Sputnik Srbija
Devojka sa maskom u moskovskom metrou

RFPI će zajedno s japanskim partnerima u aprilu pokrenuti testiranje nove vrste dijagnostike, a oformio je i ekspertski centar za testiranje i primenu svetske prakse u borbi protiv koronavirusa.

„Delatnost Centra za ekspertizu će omogućiti ubrzano pronalaženje najboljih metoda, što će značajno skratiti vreme dijagnostike i rangiranje najefikasnije svetske prakse. Mreža međunarodnih partnerstava s vodećim svetskim investitorima jača stručnost RFPI kad su u pitanju najbolje svetske prakse u različitim oblastima, uključujući borbu protiv koronavirusa, i omogućava promovisanje uspešnih ruskih tehnologija na međunarodnim tržištima”, istakao je generalni direktor RFPI Kiril Dmitrijev.

Pandemija koronavirusa

Od novog korona virusa do sada je širom sveta preminulo više od 6,5 hiljada osoba, dok je više od 170.000 zaraženo. Virus je prisutan na svim kontinentima osim Antarktika, a mnoge zemlje su kao meru predostrožnosti i sprečavanja širenja virusa uvele zatvaranje granica, kao i obustavu avio-saobraćaja.

U Evropi najteža situacija je u Italiji gde je u nedelju preminulo 368 osoba, što je najveći broj smrtnih slučajeva do sada, a ukupno je stradalo 1.809. U toj zemlji obolelo je 24.747 osoba.

Pratite na Sputnjiku najnovije informacije o pandemiji koronavirusa KOVID-19.

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala