U Nemačkoj propala poslednja tužba protiv „Severnog toka 2“

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaRadnik na izgradnji gasovoda "Severni tok 2" u Lenjingradskoj oblasti
Radnik na izgradnji gasovoda Severni tok 2 u Lenjingradskoj oblasti - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Nemačkoj je propala poslednja tužba usmerena protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ – nemački zemljoposednik, preko čijeg zemljišta prolazi deo gasovoda, pokušao je da opstruiše realizaciju projekta, optuživši Berlin da je u zaveri sa „gasnim lobijem“, prenosi „Euraktiv“.

Portal piše da je zemljoposednik iz Brandenburga Malte Hejnen pokušao da zaustavi izgradnju gasovoda „Severni tok 2“. U tome ipak nije uspeo, jer je lokalni vrhovni sud odbacio njegovu tužbu i otvorio put za nastavak izgradnje gasovoda.

Autor članka objašnjava da se Nemac obratio sudu, jer je smatrao da vlasti nisu sprovele dovoljno temeljnu proveru usaglašenosti gasovoda „Eugal“ (European gas pipeline link (EUGAL)), koji je izgrađen specijalno za isporuke gasa iz morskog gasovoda „Severni tok 2“.

„Eugal“ je nastavak „Severnog toka 2“, putem koga će se gas transportovati iz nemačke opštine Lubmin u Češku.

Postavljanje cevi za gasovod Severni tok 2 - Sputnik Srbija
Ukrajina i Amerika razmišljaju kako da sahrane „Severni tok 2”

S obzirom na to da deo maršrute gasovoda prolazi preko Hejnenovog zemljišta, on je uz podršku nemačke Organizacije za zaštitu životne sredine podneo tužbu lokalnom sudu. Nemac je optužio vlasti da prilikom procene projekta nisu uzele u obzir kakve će posledice na životnu sredinu imati emisija gasova usled transporta energenta.

Pored toga,  Hejnen je bio nezadovoljan i time što se Berlin u svojoj odluci o povećanju isporuka ruskih energetskih resursa u Nemačku - nije oslanjao na izveštaje nezavisnih izvora, nego samih operatera projekta, odnosno na „gasni lobi“, piše autor članka.

To je „skandalozna“ odluka, rekao je Hejnen, prenosi portal.

Međutim, sudije su procenile drugačije, ističe „Euraktiv“. Oni su došli do zaključka da dodatne procene nisu potrebne i da cevovod odgovara tehničkim standardima.

Prilikom provere „Eugala“ sud nije uvideo nikakve „pravne nedostatke“ i isključio je mogućnost preispitivanja slučaja na federalnom nivou.

„Tako je u Nemačkoj propala poslednja tužba protiv 'Severnog toka 2'radovi na izgradnji gasovoda se nastavljaju, a gas će poteći cevima najkasnije 2021. godine“, zaključuje „Euraktiv“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala