Britanski list proglasio gubitnika u naftnom ratu

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaStacionarna platforma kompanije Lukoil
Stacionarna platforma kompanije Lukoil - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pad cena na naftnom tržištu može biti „smrtonosan udar“ za američku industriju škriljaca, piše britanski časopis „Spektejtor“.

Kako se navodi u članku, „naftni rat“ između Saudijske Arabije i Rusije negativno će se odraziti ne samo na šanse aktuelnog predsednika SAD Donalda Trampa da ponovo bude izabran za predsednika, nego i na status Amerike kao izvoznika „crnog zlata“.

„Kada su SAD zavisile od uvoza, odgovarale su im niske cene nafte. Ali sada, kada je zahvaljujući tehnologijama hidrauličkog frakturiranja Amerika postala izoznik nafte, pojavile su se nove osetljive tačke. Sada se testira njena izdržljivost“, piše autor članka Džon Bredli.

Prema njegovom mišljenju, „Moskva je odbila da produži sporazum o smanjenju proizvodnje nafte, jer nije želela da doprinese učvršćivanju Vašingtona na tom tržištu. Međutim, kako ističe novinar, taj korak će imati uticaja i na ekonomiju Irana – „najvažnijeg saveznika Rusije u regionu i zakletog neprijatelja SAD“.

Pumpe za naftu - Sputnik Srbija
SAD zapretile da će zaustaviti Moskvu i Rijad na naftnom tržištu

Pad cena nafte značiće i kraj za američku naftu iz škriljaca na tržištu, smatra Bredli i dodaje da niske cene nafte nikako ne doprinose realizaciji američkih planova.

Američka industrija škriljaca definitivno gubi

„Za obične Amerikance najvažniji je sledeći momenat – bez obzira na to ko će pobediti u borbi između Saudijske Arabije i Rusije, američka industrija škriljaca će definitivno izgubiti“, navodi se u članku.

Novinar ističe da je Rusija dala do znanja da u rezervama ima dovoljno reursa da ne dopusti rupe u budžetu nekoliko godina, čak i ukoliko cena nafte bude 25 dolara po barelu. Sa druge strane Saudijska Arabija može preplaviti globalno tržište jeftinim sirovinama, jer se može desiti da joj to bude jedini izbor, navodi se.

Generalni direktor novinske agencije „Rusija sevodnja“ Dmitrij Kiseljov na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku - Sputnik Srbija
Kiseljov o padu cena nafte: Prilika da Rusija potisne američku naftu iz škriljaca

Prema mišljenju Bredlija, to može biti „smrtonosan udar“ za američku industriju šrkiljaca.

„Zanimljivo je kako će Tramp, koji više od svega na svetu mrzi ličnu izdaju, podneti kada konačno shvati da se lider Saudijske Arabije, s kojim je zajedno prošao vatru i vodu, sada sprema da uništi američki sektor, na koji je Tramp ponosan više od svega“, konstatuje novinar.

Članice OPEK plus nisu uspele da se u petak 06. marta dogovore ni o promeni parametara sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte, a ni o produžetku sporazuma. Zbog toga se od 1. aprila obaveze o ograničavanju proizvodnje nafte ukidaju. Ova dešavanja su prouzrokovala pad cena nafte, koji je u ponedeljak iznosio 30 odsto.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala