SAD zapretile da će zaustaviti Moskvu i Rijad na naftnom tržištu

© REUTERS / Lucy NicholsonPumpe za naftu
Pumpe za naftu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američka alijansa proizvođača energenata istražuje da li su se Rusija, Saudijska Arabija ili druge zemlje bavile dampingom na naftnom tržištu, saopštio je član izvršnog odbora te organizacije Harold Ham u intervjuu za „Foks biznis“.

Prema njegovom mišljenju, Moskva i Rijad „napadaju“ američke proizvođače, preplavljujući tržište nafte.

„Oni iskorišćavaju pandemiju koronavirusa da se fokusiraju na tu industriju i da je opustoše“, tvrdi Ham istakavši da će SAD sprovesti istragu, da bi to sprečile.

„Da li ih možemo zaustaviti? Naravno da možemo“, zaključio je on.

Raskid ugovora OPEK plus

Sporazum OPEK-a i zemalja izvan te organizacije (OPEK plus) o smanjenju proizvodnje nafte na snazi je od početka 2017. godine. Sporazum se više puta produživao, a uslovi se menjali. Do kraja 2019. godine sporazum je predviđao smanjenje proizvodnje za 1,2 miliona barela dnevno u odnosu na nivo iz oktobra 2018. godine, a za tekući kvartal savez je smanjio proizvodnju nafte za 1,7 miliona barela.

Aleksandar Novak najavio je u petak da od 1. aprila ističu obaveze za smanjenje proizvodnje nafte zemalja-članica sporazuma OPEK plus. Moskva nije pristala na predlog kartela za dalje smanjivanje proizvodnje zbog širenja koronavirusa. Ministar je upozorio da bi tržište moglo emocionalno da odreaguje na izveštaje o raskidu ugovora.

Članice OPEK plus nisu uspele da se u petak 06. marta dogovore ni o promeni parametara sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte, a ni o produžetku sporazuma. Zbog toga se od 1. aprila obaveze o ograničavanju proizvodnje nafte ukidaju. Ova dešavanja su prouzrokovala pad cena nafte, koji je u ponedeljak iznosio 30 odsto.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala