Beograd: Donete nove mere za zaštitu od koronavirusa

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaPutnik na aerodromu Šeremetjevo u Moskvi
Putnik na aerodromu Šeremetjevo u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nove mere podrazumevaju: nema okupljanja, dezinfekcija autobusa, bez ulaska na prednja vrata, u taksi samo na zadnje sedište, neće biti koncerata, bioskopskih i pozorišnih predstava. Restorani i dalje mogu da rade, ali ne i noćni klubovi.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je za Radio Beograd 1 da je grad počeo da primenjuje konkretne mere za borbu protiv širenja koronavirusa, u skladu sa preporukama Vlade Srbije. Neće biti javnih okupljanja, a najveći broj mera odnosi se na javni gradski prevoz.

Zabranjeni javni skupovi sa više od 100 ljudi u zatvorenim prostorima.

To znači, kaže Vesić, da do daljeg neće biti koncerata, bioskopskih i pozorišnih predstava. Restorani i dalje mogu da rade, ali ne i noćni klubovi.

© Fotolia / Peych_pDo daljeg bez koncerata, bioskopskih i pozorišnih predstava.
Beograd: Donete nove mere za zaštitu od koronavirusa - Sputnik Srbija
Do daljeg bez koncerata, bioskopskih i pozorišnih predstava.

Omogućeno je snabdevanje maloprodajnih objekata i apoteka tokom čitavog dana.

Na 30 dana je liberalizovana odluka po kojoj je snabdevanje objekata bilo dozvoljeno samo u terminu od sedam sati uveče do sedam sati ujutru. Ta mera je uvedena kako bi građani u svakom trenutku mogli da se snabdeju potrebnim namirnicama.

Dodatna dezinfekcija autobusa, bez ulazaka na prednja vrata

Nekoliko mera odnosi se na javni prevoz. Zaposleni će morati svakodnevno na početku i završetku rada da dezinfikuju vozila.

Na kraju dana autobusi će se dodatno provetravati, a tokom vožnje prozori bi trebalo da budu otvoreni. Na svakoj okretnici dodatno će se dezinfikovati vrata, rukodržači i validatori - mesta na kojima bi mogli da se skupljaju virusi.

Na prigradskim linijama zabranjuje se ulaz na prednja vrata kako bi se zaštitili vozači.

Vesić je najavio da će tokom dana u svim autobusima biti istaknuti plakati sa uputstvima građanima kako bi trebalo da se ponašaju u javnom prevozu a biće deljeni i leci sa uputstvima.

Taksi vozači su dužni da svakodnevno dezinfikuju svoja vozila. Vozila za koja inspekcija proceni da nisu dovoljno očišćenja biće isključena iz saobraćaja. Preporuka je i da taksisti putnike voze isključivo na zadnjem sedištu.

Počinju sa radom kol-centri

Od danas u svim opštinama počinju da rade kol centri.

Na telefone koji će danas biti objavljeni moći će da se jave svi građani, naročito stariji sugrađani kojima je potrebna bilo koja vrsta pomoći. Građani će moći da se jave ako su im neophodne namirnice, lekovi ili neka druga pomoć.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala