Prognoza Rusije: Cena nafte će porasti u drugoj polovini godine do 50 dolara

© SputnikNafta i dolari
Nafta i dolari - Sputnik Srbija
Pratite nas
Cene nafte na svetskom tržištu u drugoj polovini 2020. godine biće u rasponu od 45-50 dolara po barelu u drugoj polovini 2020. godine, prognoza je zamenika ministra energetike Rusije Pavela Sorokina.

Istovremeno, po njegovim rečima, prognozirane cene u 2021. godini iznosiće 45-55 dolara po barelu, „ako ne nastupe neke vanredne okolnosti”.

On je još dodao da je to povoljan raspon cena, koji omogućava investiranje u projekte i obezbeđivanje dopunske proizvodnje.

„Tržište je ciklično, biće i nižeg pada i većeg rasta, međutim kakve će posledice toga biti zavisiće od brzine reakcije proizvođača”, dodao je on.

Prema rečima Sorokina, u ruskom Ministarstvu energetike su modelovali sve moguće scenarije razvoja događaja, uključujući onaj koji se na kraju i ostvario, a koji se odnosi na pad cene nafte do 40 dolara i niže.

Istovremeno, Sorokin nije isključio i nulti globalni rast potražnje za sirovinom u 2020. godini zbog širenja koronavirusne infekcije, dok su ranije stručnjaci prognozirali da će potražnja biti na nivou od jednog miliona barela dnevno.

© AP Photo / Vahid Salemi, FileNafta
Prognoza Rusije: Cena nafte će porasti u drugoj polovini godine do 50 dolara - Sputnik Srbija
Nafta

On je komentarišući jučerašnju odluku Svetske zdravstvene organizacije da proglasi pandemiju koronavirusa naglasio da će potražnja za naftom usled ovakvog razvoja događaja zavisiti od toga koliko će biti jak psihološki efekat i obim usvojenih mera.

Uticaj koronavirusa na OPEK+ i pad cena nafte

Sporazum OPEK-a i zemalja izvan te organizacije (OPEK plus) o smanjenju proizvodnje nafte na snazi je od početka 2017. godine. Sporazum se više puta produživao, a uslovi se menjali. Do kraja 2019. godine sporazum je predviđao smanjenje proizvodnje za 1,2 miliona barela dnevno u odnosu na nivo iz oktobra 2018. godine, a za tekući kvartal Savez je smanjio proizvodnju nafte za 1,7 miliona barela.

Zbog pada cene nafte, koji je izazvan epidemijom koronavirusa, u Beču je sazvan hitan sastanak OPEK plus. Međutim, 6. marta članice OPEK+ nisu se dogovorile ni o izmeni parametara sporazuma, ni o njegovom produženju, a Rusija je poručila da ona nije bila inicijator povlačenja iz ovog Sporazuma. Zbog propasti OPEK plus došlo je do velikih promena na naftnom tržištu, a u ponedeljak su cene nafte pale i 30 odsto.

© REUTERS / Heinz-Peter BaderLogotip OPEK-a
Prognoza Rusije: Cena nafte će porasti u drugoj polovini godine do 50 dolara - Sputnik Srbija
Logotip OPEK-a

Tačnije, 9. marta je zabeležen najveći dnevni pad kotizacija nafte od 1991. godine. Na vrhuncu pada nafta tipa „Brent” koštala je 31 dolar po barelu, a nafta tipa „VTI” 28 dolara po barelu. Trenutne cene su u rasponu od 34 i 31 dolar.

Kako je najavljeno ranije, 18. marta je planirano održavanje sednice tehničkog komiteta OPEK plus, koja bi zbog koronavirusa trebalo da se održi preko telefonske konferencijalne veze.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala