Osnivač Interneta: Kako je svetska mreža postala opasna za žene

© Fotolia / Photographee.euTužna devojka za kompjuterom
Tužna devojka za kompjuterom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tim Berners Li, engleski inženjer i kompjuterski stručnjak, poznat kao izumitelj interneta, pozvao je na hitnu akciju jer je globalna računarska mreža postala opasna za žene.

Žene se suočavaju sa onlajn vređanjem, seksualnim uznemiravanjem, pretećim porukama i diskriminacijom, zbog čega je internet postao nesiguran i opasan po njih, rekao je Bernars Li, prenosi engleski „Gardijan“.

On je dodao da postoji „opasan trend“ u onlajn zlostavljanju, zbog čega žene ostaju bez posla, napuštaju škole, narušavaju im se veze, a njihovi stavovi marginalizuju, navodi Bernars Li u otvorenom pismu povodom 31. rođendana interneta.

Biznismen koristi telefon u avionu - Sputnik Srbija
Laka meta za praćenje: Špijunaža preko mobilnih telefona

Posebno su ugrožene žene koje pripadaju manjinskim grupama, kaže osnivač interneta, navodeći da ta činjenica ugrožava „napredak koji je načinjen u ravnopravnosti polova“.

Prema istraživanju njegove Veb fondacije, više od polovine mladih žena doživelo je nasilje na internetu, uključujući seksualno uznemiravanje, preteće poruke, deljenje intimnih slika bez dozvole na društvenim mrežama... Većina uključenih u istraživanje odgovorila je da se stvari na tom polju pogoršavaju.

Ovako se deca danas igraju... - Sputnik Srbija
Gde vreba veća opasnost po decu — na ulici ili na društvenim mrežama /video/

Bernars Li je prošle godine pokrenuo akciju kako bi se sprečilo da internet potone u „digitalnu distopiju“.

Prema njegovom mišljenju, tri ključna područja važna su kako bi žene bile ravnopravne i na internetu.

Prvi je da se olakša pristup globalnoj mreži za žene, jer polovina njih na planeti ga nema. Drugi je povećanje onlajn sigurnosti, a treći promena veštačke inteligencije koja je često zasnovana na polnoj diskriminaciji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala