Bugarska negira da je podigla nivo reke Marice kako bi sprečila prodor migranata u Grčku

© AP Photo / Darko VojinovicMigranti
Migranti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bugarski ministar životne sredine i vodoprivrede Emil Dimitrov negirao je saopštenja medija da je Sofija, na molbu Atine, podigla nivo vode u reci Marici (u Grčkoj Evros) kako bi sprečila prodor migranata iz Turske u Grčku.

„Ta vest je neistinita“, izjavio je Dimitrov odgovarajući na pitanje novinarke da li je istina da je Bugarska pustila vodu sa nasipa na migrante.

Ministar je objasnio daje režim rada akumulacionog jezera isplaniran pre talasa izbeglica i pre priče da oni koriste plitke delove reke kako bi prešli granicu.

Prema rečima Dimitrova, odluka o podizanju nivoa vode nema smisla, jer oni koji žele da pređu granicu mogu jednostavno malo da pričekaju i da nastave sa kretanjem.

„Niko nema cilj da podiže nivo vode u rekama jer pola metra ili 20 centrimetara nikoga ne mogu da zaustave. Čak i da se to učini, voda će nestati za 2 dana a onda će migranti opet moći da pređu (granicu). Niko sebi nije tako nešto dozvoljavao“, izjavio je on za „BTV“.

Dimitrov je istakao da niko nije tražio od Bugarske da podigne nivo vode u rekama.

Bojko Borisov - Sputnik Srbija
Bugarska će tražiti od Evropske komisije 130 miliona evra zbog migracione krize

„Niko to nije tražio od Bugarske, za nas su veoma važni dobri odnosi sa našim susedima – Turskom i Grčkom. Nismo to učinili, bez mog odobrenja tako nešto je nemoguće uraditi“, rekao je ministar.

Grčka ima svoje veštačko jezero i mogla bi da iskoristi vodu odatle, kako bi podigla nivo vode, objasnio je Dimitrov.

„Ako bi Grci poželeli to da urade, ne bi im bilo potrebno naše akumulaciono jezero, već bi ispraznili svoje. To neće imati nikakvog efekta. Do Odrina (Jedrene u Turskoj) ima 50 kilometara, voda će se razliti u širinu, (porast nivoa vode) neće se ni se osetiti“, rekao je bugarski ministar.

Bugarska na jugu ima tri veštačka jezera - „Krdžali“, „Studen Kladenec“ i „Ivajlovgrad“, i njihovo pražnjenje neće proći nezapaženo, rekao je ministar.

Prekjuče je bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova takođe negiralo informaciju da se Grčka obratila Bugarskoj sa takvim zahtevom.

Grčka televizijska kuća „Star" u ponedeljak je objavila izveštaj u kome se navodi da je Bugarska otvorila nasip da oteža migrantima da pređu reku.

Kriza na grčko-turskoj granici

Situacija sa migrantima na granici između Grčke i Turske eskalirala je krajem februara kada je Ankara objavila da je otvorila svoju granicu sa Evropskom unijom za migrante i izbeglice nakon nedavnog porasta napetosti u sirijskoj provinciji Idlib. Ubrzo posle toga, desetine hiljada migranata požurile su na tursku granicu sa Grčkom i Bugarskom kako bi pokušale da uđu u Evropu.

Prema navodima Turske, jedan od razloga za otvaranje granica prema EU bio je nedostatak pomoći ovog bloka za suočavanje sa protokom migranata. Prema sporazumu iz 2016. između EU i Turske, Ankara je obećala da će obuzdati priliv migranata u blok, dok se Brisel obavezao da će obezbediti sredstva za pomoć Turskoj da se brine o izbeglicama.

Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, su se u četvrtak dogovorili o prekidu vatre u Idlibu. Dve strane takođe su se dogovorile da formiraju bezbednosni koridor dug šest kilometara južno i severno od auto-puta M4, koji povezuje sirijske provincije Latakija i Alep.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala