Blumberg: Rusija ima keca u rukavu zbog koga može da pobedi u naftnom ratu

Pratite nasTelegramOdyssey
Rusija je možda jedini proizvođač nafte čija proizvodnja može da opstane pri ceni 15-20 dolara za barel, piše agencija „Blumberg“.

Prema ocenama analitičara „Banke Amerike“ i „Rajfajzena“, prednosti Moskve su niski troškovi proizvodnje, razvijena infrastruktura, fleksibilan poreski sistem i plivajući kurs rublje.

Agencija ističe da ruski proizvođači deo prihoda dobijaju u dolarima, a troše u rubljama. Na taj način, oni mogu da ulažu u proizvodnju dok su njihovi konkurenti prinuđeni da skrešu te troškove.

Ranije je „Blumberg“, pozivajući se na različite izvore saopštio da je Saudijska Arabija predložila da se u Roterdam isporuči nafta tipa „Arab lajt“ po ceni približno 25 dolara za barel, što je veliki popust u poređenju sa cenom ruske nafte „Urals“.

Pored toga, navedeno je da su evropske rafinerije nafte dobile od saudijskog „Saudi Aramko“ predloge za ograničenja isporuka nafte, koji značajno prevazilaze tradicionalne količine.

Čovek sa maskom prolazi pored berzanskog displeja ispred banke u Hongkongu - Sputnik Srbija
Najveći pad cene nafte za poslednje tri decenije

Sporazum OPEK plus

Sporazum OPEK-a i zemalja izvan te organizacije (OPEK plus) o smanjenju proizvodnje nafte na snazi je od početka 2017. godine. Sporazum se više puta produživao, a uslovi se menjali. Do kraja 2019. godine sporazum je predviđao smanjenje proizvodnje za 1,2 miliona barela dnevno u odnosu na nivo iz oktobra 2018. godine, a za tekući kvartal Savez je smanjio proizvodnju nafte za 1,7 miliona barela.

Kako je ranije podsetio ruski ministar energetike Aleksandar Novak, postojeći sporazum ističe 1. aprila 2020. godine.

Članice OPEK plus prošle nedelje nisu se dogovorile ni o izmeni parametara sporazuma, ni o njegovom produženju. Zbog toga je došlo do velikih promena na naftnom tržištu, a u ponedeljak su cene nafte pale i 30 odsto.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala