Ruski novac za američke projekte

© Foto : © Nord Stream 2 / Paul LangrockPostavljanje cevi za gasovod "Severni tok 2"
Postavljanje cevi za gasovod Severni tok 2 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da SAD žele da kontrolišu Ukrajinu,  koja je američki projekat, ne svojim, već ruskim novcem i da ta želja može objasniti sve akcije Vašingtona usmerene protiv izgradnje „Severnog toka 2“.

Ovo pitanje postalo je aktuelno nakon što je „Ukrainform“ preneo reči glave „Naftagasa“ Andreja Kobaljova da Ukrajina i SAD vode pregovore o tome kako sprečiti nastavak radova na „Severnom toku 2“, što ruski eksperti tumače kao pokušaj Vašingtona i Kijeva da obezbede novac od Moskve za tranzit ruskog gasa preko Ukrajine

Američki projekat protiv «Severnog toka 2»

„Kada je reč o Ukrajini, američki establišment zaista želi da podrži Ukrajinu kao antiruski projekat, kao zemlju koja maksimizira ruske gubitke, koja nanosi štetu, ali to ne želi da učini na svoj račun, ne na račun svojih kredita, ne na račun svoje tehničke pomoći, ne na račun otvaranja svog tržišta, već za tuđi račun.  Najbolje na račun Rusije“, rekao je Bogdan Bezpaljko, član Saveta za međuetničke odnose pri predsedniku Rusije.

© Sputnik / Alekseй Kudenko / Uđi u bazu fotografijaKompresorska stanica "Portovaja" gasovoda "Severni tok"
Ruski novac za američke projekte - Sputnik Srbija
Kompresorska stanica "Portovaja" gasovoda "Severni tok"

Kobaljov je na vašingtonskom Atlantskom savetu istakao da Rusija pokušava da iskoristi sopstvene tehničke mogućnosti kako bi završila izgradnju „Severnog toka 2“ i da je to prilika da se ovaj projekat konačno sahrani uz pomoć ukrajinsko-američkog delovanja. U februaru su otkrivene namere SAD da prošire svoje sankcije protiv ovog projekta. Pretpostavlja se da sankcije mogu biti uvedene protiv evropskih investitora i firmi koje žele da kupuju gas koji dolazi preko ove cevi.

Vladimir Putin je istakao da je glavni cilj Amerikanaca da obezbede tržište za svoju robu i usluge, bez obzira što to ide na štetu evropskih korisnika. Ako energija bude za 25-30 odsto skuplja onda to ugrožava konkurentnu sposobnost Nemačke i čitave evropske ekonomije.

Logo švajcarske kompanije „Olsiz“ - Sputnik Srbija
Švajcarska kompanija zvanično odustaje od gradnje „Severnog toka 2“

„SAD slede svoje interese. Za njih je važno da ne dozvole izvoz jeftinog ruskog gasa u EU, naročito Nemačku, koja je glavni motor EU i evropskog ekonomskog sistema. Zbog toga oni koriste sankcije protiv „Severnog toka 2“. Da bi zaustavili projekat „Severni tok 2“, oni su iskoristili Ukrajinu“,rekao je ekspert.

Bezpaljko dodaje da je mnogima u Rusiji nejasna pozicija EU, jer je dovoljan jedan glas jedne države protiv sankcija Rusiji, kako bi se ukinuo sankcioni režim. Prema njegovim rečima, EU i države članice snose velike gubitke zbog sankcija prema Rusiji, a u Nemačkoj su se čak na bilbordima određenih kompanija pojavili natpisi „Ukinuti sankcije Rusiji“.

Tranzit gasa preko Ukrajine nije u suprotnosti sa ruskim interesima

Prema rečima ruskog predsednika, pre svega se radi o novcu koji Moskva plaća za tranzit gasa preko Ukrajine u Evropu. Iako je Rusija svakako bila zainteresovana da održi ovaj deo tranzit, ali u manjem obimu, Vašington je, pod izgovorom da želi da osigura ovaj tranzit, uveo sankcije protiv „Severnog toka 2“.

„Na Rusiju je izvršen pritisak, kako bi zaključila petogodišnji ugovor o tranzitu gasa za EU preko Ukrajine. U ovoj situaciji, Rusija je obavezna da transportuje 60 milijardi kubnih metara u prvoj godini važenja ovog ugovora i 40 milijardi kubnih metara u svim narednim godinama. Ti uslovi nisu najpovoljniji za Rusiju, ali nisu ni loši“, rekao je ekspert.

© Foto : Nord Stream 2 / Axel SchmidtPostavljanje cevi za gasovod "Severni tok 2"
Ruski novac za američke projekte - Sputnik Srbija
Postavljanje cevi za gasovod "Severni tok 2"

Ipak on smatra da ikako se Rusija obavezala da plati za tranzit gasa preko Ukrajine, a s druge strane njoj se otvorila mogućnost da bude nezavisna od drugih tranzitnih tokova. Poteškoće se mogu pojaviti sa tranzitom gasa preko Turske ili Belorusije. Kako on objašnjava, tranzit gasa preko Belorusije treba da se okonča 18. maja, jer se čini da Poljska odustaje od ruskog gasa.

Ruski predsednik je podsetio da i posle zaključenja novog sporazuma o tranzitu gasa između Rusije i Ukrajine, sankcije nisu ukinute, iako je to bio jedan od uslova. Razlog je svakako želja da se obezbedi konkurentska prednost.

„Sankcije nisu ukinute, jer je Rusija jedan od glavnih globalnih konkurenata SAD. Stoga će se uvek naći povod za ove sankcije i one neće biti ukinute“, rekao je Bespaljko

Ekspert dodaje da Rusija u svakom slučaju nastoji da završi izgradnju „Severnog toka 2“ kako bi se oslobodila zavisnosti od ugovora koji joj je bio nametnut pod otvorenim političkim pritiskom. Osim toga, EU bez obzira na sve pritiske ne odustaje od ovog projekta, prvenstveno zbog toga što su nemački interesi „u igri“. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala