Švajcarska kompanija zvanično odustaje od gradnje „Severnog toka 2“

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaLogo švajcarske kompanije „Olsiz“
Logo švajcarske kompanije „Olsiz“ - Sputnik Srbija
Pratite nas
Švajcarska kompanija „Olsiz“ ne planira da nastavi gradnju gasovoda „Severni tok 2“, saopšteno je iz te kompanije.

Kako su naveli, kompanija će preusmeriti brodove za polaganje cevi na drugi posao.

Predsednik SAD Donald Tramp je 20. decembra potpisao vojni budžet za 2020. godinu u iznosu od 738 milijardi dolara, koji uključuje i sankcije protiv gasovoda „Severni tok 2“ i vojnu pomoć Ukrajini. Kompanija „Olsiz“ je odmah nakon toga obustavila rad. Međutim, po mišljenju eksperata, „Gasprom“ bi mogao da završi radove na gasovodu uz pomoć brodova „Fortuna“ i „Akademik Čerski“.

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev je rekao da postoje alternativne opcije za završetak izgradnje „Severnog toka 2“.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Lavrov za Sputnjik: Sankcije protiv „Severnog toka 2“ — bezobrazno mešanje u evropski biznis

Ministar energetike Rusije Aleksandar Novak tvrdi da će gasovod biti pušten u rad 2020. godine i da Rusija ima neophodne resurse da bi to realizovala.

Ranije je „Blumberg“ saopštio da je kompanija „Olsiz“ povukla iz Baltičkog mora brodove koji su se bavili izgradnjom „Severnog toka 2“.

„Severni tok 2“

Projekat „Severni tok 2“ predviđa izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. Novi cevovod trebalo bi da bude izgrađen pored „Severnog toka“, a dozvolu za izgradnju već su dali Nemačka, Finska i Švedska, dok se čeka na saglasnost Danske.

Pored SAD i Ukrajine, protiv realizacije gasovoda se zalažu i Letonija, Litvanija i Poljska, koje smatraju da je ovo politički projekat.

Moskva je više puta pozvala da se ovaj gasovod ne posmatra kao instrument uticaja, već isključivo kao ekonomski projekat.

Berlin projekat „Severni tok 2“ smatra komercijalnim, ali istovremeno povezuje njegovu realizaciju sa očuvanjem tranzita ruskog gasa preko Ukrajine. S tim u vezi Moskva je više puta izjavljivala da izgradnja tog gasovoda ne podrazumeva prekid tranzita ruskog gasa preko Ukrajine u EU, ali da će obimi biti smanjeni.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala