Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Avganistanski predsednik oslobodio talibanske zatvorenike

© AP Photo / UncreditedTalibani
Talibani - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Avganistana Ašraf Gani potpisao je dekret o pomilovanju i oslobađanju talibanskih zatvorenika, prenosi lokalna televizija „Tolo njuz”, pozivajući se na portparola predsednika Sedika Sedikija.

Gani je pomenuo ovu nameru u ponedeljak tokom svog inauguracionog govora i tom prilikom izrazio nadu da će oslobađanje zatvorenika doprineti smanjenju nasilja od strane radikalne grupe „Taliban”.

Sinoć je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija jednoglasno usvojio rezoluciju SAD u znak podrške sporazumu između Amerike i radikalnog pokreta "Taliban".

Podsetimo, SAD i talibani potpisali su mirovni sporazum kojim je okončan rat u Avganistanu posle 18 godina, najduži koji su SAD vodile u svojoj istoriji.
Sporazumom, čijem je potpisivanju prisustvovao i američki državni sekretar Majk Pompeo, predviđeno je da će SAD i NATO povući sve vojnike iz Avganistana u roku od 14 meseci, a međuavganistanski dijalog bi trebalo da počne u martu posle dogovora o  razmeni zarobljenika.

Ranije je saopšteno da  je tekstom sporazuma koji su potpisale SAD i talibani navedeno da je „dijalog između predstavnika ‘Taliban’ i avganistanske vlade planiran za 10. mart, a do tada vlada i SAD moraju da oslobode 5.000 talibanskih zatvorenika, a pokret ‘Taliban’ – 1.000 zarobljenika”.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala