Pucanje dolarskog mehura povećaće vrednost nafte

CC0 / piksabej / Novac
Novac - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pad cena nafte verovatno će biti kratkotrajan, rekao je iskusni berzanski broker Peter Šif navodeći da će deflacija ukupnog američkog duga i pad dolara doveti do povećanja vrednosti nafte.

Pad potražnje za naftom usled epidemije koronavirusa, dodatno pojačan prekidom sporazuma o smanjenju proizvodnje OPEK plus, srušio je američko i svetsko tržište.

Trenutna previranja na tržištu sigurno će snažno pogoditi naftnu industriju, ali će taj uticaj dugoročno biti još veći, smatra izvršni direktor i glavni globalni strateg u kompaniji "Euro Pacific Capital" Peter Šif.

„Velik broj jako zaduženih energetskih kompanija očigledno će bankrotirati, pa će, na kraju, one koje prežive biti u stanju da zarade još više kada cena nafte ponovno skoči“, rekao je Šif.

Dodao je da će naftne kompanije sa velikim kapitalom preživeti krizu i na kraju od nje imati koristi, kada cene ponovo počnu da rastu.

Američka industrija škriljaca će se srušiti

Američka industrija naftnih škriljaca verovatno će biti pogođena najviše, imajući u vidu izuzetno visoke troškove proizvodnje i održavanja.

„Zaista, 50-60 dolara za barel je minimum da bi mnogi preživeli. Nismo to imali ni pre, a sada smo u niskim 30-ima, tako da će ovo izazvati veliku devastaciju“, rekao je Šif.

Pad cena nafte može u kratkom roku pojeftiniti gorivo na pumpi, ali potrošači ne bi trebalo da budu previše uzbuđeni zbog toga, jer će nadolazeća ekonomska recesija taj efekat brzo negirati, upozorio je.

© Sputnik / JUAN MABROMATAAmerička industrija naftnih škriljaca verovatno će biti pogođena najviše, imajući u vidu izuzetno visoke troškove proizvodnje i održavanja
Pucanje dolarskog mehura povećaće vrednost nafte  - Sputnik Srbija
Američka industrija naftnih škriljaca verovatno će biti pogođena najviše, imajući u vidu izuzetno visoke troškove proizvodnje i održavanja

„Ljudi će imati koristi od jeftinije cene gasa, ali ne treba da se navikavaju jer to neće potrajati", rekao je on.

Dolarski mehur će pući

U širem smislu, padajuće cene nafte su „deo deflacionog procesa“ koji utiče na vrednost američkih dolara, smatra Šif. Ogromne količine duga su se gomilale u svim sektorima američke ekonomije.

„Pravi problem u američkoj ekonomiji je ukupan dug. Imamo toliko duga, ne samo u naftnim kompanijama, već u svim vrstama kompanija“, rekao je Šif.

Za razliku od finansijske krize 2008. godine, SAD verovatno neće moći ponovo da „naduva“ dolar, a da ne pukne.

„U 2008. godini dolar je poskupeo jer su ga svi kupovali. Ovog puta ga svi prodaju “, rekao je Šif i napomenuo da će cene rasti uključujući i cene nafte kada dolar počne da se ruši.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala