Saradnja Novog Pazara i Kazanja

© Sputnik / Vladimir AstapkovichPogled na Kazanjski kremlj iz vazduha
Pogled na Kazanjski kremlj iz vazduha - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Novi Pazar vidi šansu u jačanju saradnje sa Tatarstanom i na korak je uspostavljanja partnerskih odnosa sa prestonicom te republike – Kazanjom“, rekao je za Sputnjik Nihat Biševac, gradonačelnik Novog Pazara.

„Kazanj je grad koji ima blizu milion i po stanovnika i jedan je od lepših gradova u Rusiji, a Tatarstan je jedna od bogatijih, ekonomski razvijenijih ruskih republika. Saznali smo da ovde živi preko 150 nacija i samim tim ovaj grad može biti primer celom svetu za toleranciju i suživot svih nacija“, rekao je Biševac.

Delegacija grada Novog Pazara bila je u sastavu delegacije Republike Srbije i učestvuje u radu Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju Srbije i Rusije, koji se održao u Kazanju. Novopazarska delegacija održala je niz sastanaka sa predstavnicima tatarskih i kazanjskih vlasti, a prema rečima Biševca, radi se na stvaranju prijateljskih i partnerskih odnosa Kazanja i Novog Pazara.

Turističke staze prirodnog rezervata Ergaki privlače ljubitelje prirode - Sputnik Srbija
Sa blogerima po tajanstvenim sibirskim tajgama (foto)

Uskoro i Kazanj u Novom Pazaru

„To je sve rezultat dobre saradnje Rusije i Srbije. Dogovorili smo se sa kazanjskim vlastima da u narednom periodu dođe do potpisivanja Sporazuma o partnerskim odnosima između dva grada, što će doprineti jačanju saradnje na kulturnom, sportskom i  privrednom planu“, rekao je gradonačelnik.

Prema njegovim rečima, u skorije vreme se očekuje povratna poseta delegacije iz Tatarstana Beogradu i Novom Pazaru.

„Tokom Međuvladinog komiteta mi iz Novog Pazara smo ponudili ono što imamo – izuzetno ekološki očuvanu prirodu i mogućnosti za razvoj poljoprivrede, pre svega stočarstva, proizvodnju mesa, mesnih proizvoda i mlečnih proizvoda“, rekao je Biševac.

Takođe, gradonačelnik Novog Pazara vidi veliku šansu i u saradnji u sferi turizma i očekuje veći priliv gostiju iz Tatarstana i uopšte, Rusije.

„Vidimo da Kazanj ima dosta sličnosti sa Novim Pazarom – dve kulture, dve religije. Spoj hrišćanstva i islama. Na ovoj teritoriji se na svakom koraku mogu videti i bogomolje i kulturno-istorijski spomenici, a Novi Pazar je takođe grad-muzej na otvorenom. Podsetiću da imamo najviše kulturno-istorijskih spomenika pod zaštitom Uneska u Srbiji – na jednom mestu nalaze spomenici i hrišćanske, pravoslavne kulture i islamske. Tu se spajaju Istok i Zapad. Sve je to zajedničko i Kazanju i Novom Pazaru“, rekao je gradonačelnik.

On napominje da je Tatarstan turistima iz Srbije prilično nepoznata republika, ali smatra da bi Kazanj bio za njih „otkrovenje“.

Šanse za razvoj turizma


„Postoje možda čak i predrasude, ali ko dođe biće oduševljen pre svega ekonomskim razvojem, kulturno-istorijskim spomenicima i prirodom. Mislim da bi Kazanj bio otkrovenje za naše turiste, a isto tako i Pazar za goste iz Tatarstana i Rusije. Blizu su Kopaonik, Pešterska visoravan, Golija i još puno toga.“

Biševac ističe da bi saradnja mogla da se odvija i u sferi obrazovanja.

„Saznali smo da u Kazanju postoji najrazvijeniji tehnološki park i da je IT sektor izuzetno razvijen. Pored toga, upoznali smo se sa tim da je ovo univerzitetski grad i da ima veliku tradiciju što se tiče univerziteta i razvoja obrazovanja, pre svega visokog. Vidimo mogućnost za razmenu studenata, a takođe i priliku da oni njihovo iskustvo prenesu na naše studente“, zaključio je Biševac.

Tatarke, žene retke lepote

Tatarstanska formula — i Jugoslavija je mogla ovako

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala