Virus se širi Slovenijom i Hrvatskom, zabrana školskih putovanja

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaŽena nosi masku zbog koronavirusa
Žena nosi masku zbog koronavirusa - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Sloveniji je zabeleženo šest slučajeva zaraženih novim koronavirusom. U Hrvatskoj se broj zaraženih popeo na 11, a vlada je uputila svim školama nalog da odlože putovanja izvan zemlje.

Raste broj zaraženih u regionu.

Još tri slučaja novog koronavirusa u Sloveniji

U Sloveniji su sinoć zabeležena tri nova slučaja, potvrdili su infektolozi i predstavnici Ministarstva zdravlja, tako da je broj zaraženih porastao na šest.

Koronavirusom je zaražen par koji je boravio u Italiji i koji nije bio u kontaktu sa prvim zaraženim u Sloveniji, prenosi agencija STA.

Zaražen je i 32-godišnji muškarac iz Maribora, koji je stabilno, ali još nije jasno na koji način je dobio virus.

Prvi pacijent s novim koronavirusom je šezdesetogodišnji čovek koji je boravio u Maroku, a u Sloveniju se vratio avionom preko Italije, 29. februara.

Koronavirusom je zaraženo i dvoje njegovih saputnika, muškarac i žena, koji su sa njim bili na motociklističkom putovanju u Maroku, navodi portal „Indeks“.

Nacionalni institut za zdravlje Slovenije (NIJZ) pozvao je sve građane koji su se sleteli iz Kazablanke u Veneciju na aerodrom Marko Polo (let AT938) da pomno prate znake infekcije.

​S obzirom na to da je prvi oboleli već imao simptome kada je sleteo u Veneciju, a u Sloveniju se vratio kombijem sa još nekoliko ljudi, njih će pregledati epidemiolozi, saopštio je NIJZ.

Zabrana putovanja đacima u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je potvrđen 11. slučaj koronavirusa, a reč je o članu porodice zaraženog čoveka iz Varaždina, javila je Hina.

Hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš juče je proglasio opasnost od epidemije koronavirusom. Kako je objasnio, reč je o čistoj administraciji koja ministru omogućava da angažuje sve resurse.

​Hrvatska vlada uputila je danas svim školama nalog da odlože sva putovanja izvan zemlje, barem u narednih mesec dana.

Koronavirus - laboratorijske analize - Sputnik Srbija
Prvi slučaj koronavirusa u Srbiji: Zaražen muškarac (43) iz Subotice, u izolaciji je i nema tegoba

Hrvatska ministarka obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je da bezbednost učenika i vaspitno obrazovnih radnika mora biti na prvom mestu i da je uputstvo školama upućeno na osnovu dogovora i u saradnji sa Štabom civilne zaštite.

Ona je prethodno od škola tražila da odlože putovanje u Italiju, a danas je to uputstvo prošireno na sve zemlje.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala