Prvi slučaj koronavirusa u Srbiji: Zaražen muškarac (43) iz Subotice, u izolaciji je i nema tegoba

© AP Photo / Cheng MinKoronavirus - laboratorijske analize
Koronavirus - laboratorijske analize - Sputnik Srbija
Pratite nas
Muškarac (43) iz Subotice prvi je pacijent u Srbiji kod koga je dokazano prisustvo koronavirusa. Trenutno je u izolaciji, a ministar zdravlja Zoran Lončar kaže da se oseća dobro.

U Srbiji se pojavio prvi zaraženi pacijent kod koga je dokazano prisustvo korona virusa. Reč je o muškarcu (43) iz Subotice.

On se javio sa simptomima koji nalikuju oboljenju koje izaziva Kovid-19. Uzeti su uzorci i njihova obrada u laboratoriji Instituta “Torlak” pokazala je da je pacijent pozitivan na koronavirus.

Ministar zdravlja Zoran Lončar je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da se pacijent iz Subotice oseća dobro i da nema nikave tegobe.

„U pitanju je čovek koji je boravio u više navrata u Budimpešti. Tamo mu živi sestra koja je imala respiratorne tegobe i temeraturu - znake slične koronavirusu i virusnu upalu pluća. On je boravio sa njom, vratio se, osetio tegobe i javio se. Bio je krajnje odgovoran, izolovao se, decu je poslao kao babe i dede. Ostao je sa suprugom koja mu je samo donosila hranu. Posumnjalo se odmah na koronavirus, uzete su analize i stigao je rezulatat“, rekao je Lončar.

Ministar je rekao da je čovek u izlociji u Subotici i da je uzet uzorak od svih osoba koje su bile u kontaktu sa njim.

Nema razloga za paniku

Lončar je napomenuo da nema razloga za paniku i da je Srbija spremna da se bori sa ovakvom situacijom.

"Nastavićemo dalje sa svim merama. Molim građane da se pridržavaju tih mera. Nema mesta panici ni strahu. Voleo bih da skrenem pažnju muškarcima starijim od 75 godina da smanje svoju izloženost odlaska u zatvorne prostorije sa više ljudi i izbegavaju gradski prevoz i da zaštite malo sebe. Srbija spremna za ovo sve što struka nalaže mi ćemo odraditi", rekao je ministar.

Rekao je da će nadležni nastaviti građane najstransarentije da obaveštavaju o svim stvarima koje se dešavaju i koje su važne za građane Srbije.

Ministar je naveo i da ovo nije problem samo Srbije već globalni koji ne može da reši jedan zemlja.

"Virus nema posao nije mu problem da pređe granicu. Mislim da treba da se sastanu svi ministri zemalja iz Evrope i da je neophodno da se zazuzme zajednički stav koji bi sprovodile sve zemlje. Nadam se da će i do toga doći, ali dok ne dođemo do toga sprovodićemo sve što kaže struka domaća i Svetska zdravetvena organizacija i koristiti iskustvo drugih", rekao je Lončar.

Zdravstveni radnici da se pripreme za rad u izolaciji

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da se u narednom priodu može očekivati još slučajeva i u drugim mestima u Srbiji pogotovo u Beogradu

On je kazao da će pod nadzor biti stavljeni svi za koje se sumnja da su oboleli i napomenuo da svi zdravstveni radnici treba da se ozbiljno pripreme za rad u izolaciji i uz korišćenje zaštitmne opreme.

Kon je kazao da će pojedini delovi zdravstvenog sistema biti žestoko opterećeni.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala