Sirija i Turska poštuju prekid vatre u Idlibu /video/

© Sputnik / Basel ShartouhSarakib u provinciji Idlib
Sarakib u provinciji Idlib - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sirija i Turska poštuju prekid vatre, dogovoren tokom susreta predsednika Rusije i Turske, i situacija u oblasti oko grada Sarakeb u Idlibu je mirna.

Prekid vatre stupio je na snagu u ponoć.

„Situacija na frontovima je mirna. Borbi u toku noći nije bilo. Sirijska vojska u potpunosti poštuje režim prekida vatre“, naveo je jedan vojni izvor.

Teroristi su sat vremena pre stupanja na snagu postignutog dogovora otvorili vatru iz artiljerijskog oružja i to na putu M5 koji povezuje Damask i Alepo, kao i na obilaznici i tom prilikom je uništeno pet vozila.

Teroristi su juče, dok su u Moskvi trajali razgovori predsednika Rusije Vladimira Putina i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, izveli jak napad u oblasti Sarakeba i to pre svega u naselju Dadih koje se nalazi na saobraćajnici M5.

Oni su pokušali da odseku strateški važnu magistralu i da se približe gradu, ali su sirijske snage uz podršku artiljerije odbile sve napade i naterale teroriste da se povuku duboko na teritoriju pod njihovom kontrolom.

Turske oklopno-mehanizovane jedinice u Siriji - Sputnik Srbija
Šta su se dogovorili Putin i Erdogan?

Putin i Erdogan su, posle šestočasovnih razgovora juče u Moskvi usaglasili su dokument u cilju normalizacije situaicije u sirijskom Idlibu, koji sadrži tri tačke: prekid vatre, uspostavljanje bezbednosnog koridora u dužini od šest kilometara ka severu i jugu od strateški važnog puta M4 u Idlibu i zajedničke patrole dve zemlje od 15. Marta  duž puta M-4 B, koji povezuje Latakiju i Alep.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala