Šta su se dogovorili Putin i Erdogan?

© AP Photo / Emrah GurelTurske oklopno-mehanizovane jedinice u Siriji
Turske oklopno-mehanizovane jedinice u Siriji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski i turski predsednici Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan su tokom šestočasovnog sastanka u Sočiju postigli, kako je ruski lider ocenio, sudbonosan dogovor, a na kraju susreta potpisan je memorandum koji se sastoji iz više stavki.

Kako je nakon konferencije za novinare Putina i Erdogana preneo šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, Rusija i Turska su se dogovorile da će od srede u podne u zonu koja se nalazi van domašaja turske vojne operacije ući ruska vojna policija i sirijska vojska, koja će pomagati Kurdima da se povuku na teritoriju koja je udaljena najmanje 30 kilometara od turske granice.

Takođe, prema memorandumu, kurdske jedinice biće izvedene iz sirijskih gradova Manbidž i Tal Rifat.

U memorandumu se takođe navodi da će Rusija i Turska ostati privržene očuvanju teritorijalne celovitosti Sirije, ali i osiguranju nacionalne bezbednosti Turske, a sve u skladu sa Astanskim sporazumom.

Lavrov je kazao i da memorandum predviđa da će Moskva i Ankara preduzeti sve mere kako bi se sprečio prelazak terorista preko sirijsko-turske granice, ali i kako bi se omogućio bezbedan povratak izbeglica u Siriju.

Postignut je dogovor i da se formira zajednički mehanizam koji će pratiti ispunjenje svih tih tačaka memoranduma.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala