Sve oči uprte u Moskvu: Šta će dogovoriti Putin i Erdogan

© Sputnik / Alekseй Filippov / Uđi u bazu fotografijaPredsednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan na sastanku u Moskvi
Predsednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan na sastanku u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski i turski predsednik Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan sastaće se danas u Moskvi nakon eskalacije sukoba turskih snaga sa pripadnicima sirijske vlade u Idlibu. Stručnjaci kažu da sastanak Putina i Erdogana uliva optimizam, jer su glavni parametri usaglašeni.

Svet je, naizgled, protekle nedelje bio nadomak novog globalnog sukoba kada su 33 turska vojnika ubijena u vazdušnim napadima u sirijskom Idlibu. To je najveća pogibija turskih vojnika u jednom danu u modernoj istoriji zbog koje je Ankara pokrenula kontranapad na snage sirijske vlade, koje podržava Rusija. Sve oči javnosti biće danas uprte u Moskvu, jer je Putin posle nekoliko zahteva Erdogana ipak pristao na sastanak.

Sastanak Putina i Erdogana optimističan - glavni parametri usaglašeni

Kada se sastanak dvojice lidera zakaže to znači da su glavni parametri usaglašeni, jer bi se u suprotnom neuspeh sastanka odrazio na diplomatski ugled oba predsednika, objašnjava dogogodišnji spoljnopolitički novinar Boško Jakšić.

Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, na sastanku u Istanbulu - Sputnik Srbija
Turska saopštila šta očekuje od predstojećeg sastanka Erdogana i Putina
„Mislim da će se ta saglasnost svesti na to da neće moći da ide dalje od aktiviranja novog primirja. Problem je što Turska nje ispunila obećano iz prethodnog sporazuma i sasvim je razumljivo što Rusija ne želi da odustane od odbrane svog ključnog bliskoistočnog saveznika,” izjavio je naš sagovornik.

Boško Jakšić podseća da se svi ratovi po pravilu završavaju nekim mirovnim konferencijama ali naglašava da pojedini  procesi, kao što je ovaj sirijski,  dugo traju.

„Kada pogledamo godinama unazad, prvo je bila Ženevska konferencija o Siriji, pa onda posle toga u Astani, pa nakon toga i u Sočiju. Dakle, to je proces u kome se njegovim učesnicima baš i ne žuri, jer oni u međuvremenu gledaju da obezbede maksimum interesa svojih zemalja. Što se Sirijaca tiče, oni su spremni da se bore za Siriju do poslednjeg Sirijca,” rekao je Jakšić. Dodaje da ceo mirovni proces otežava i činjenica što je suviše stranih faktora umešano u u sukobe u tom delu Bliskog istoka.

Razvoj i privreda Turske ključ uspeha mira

Direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma, general-major u penziji, Mitar Kovač smatra da Rusija posle devet godina sukoba u tom delu sveta treba da učini sve da ubrza taj proces kontrole i nad ostatkom teritorije Idliba.

„Svesni smo kome ovde nije stalo do mira u smislu regionalnih globalnih sila. Rusija crpi ogromne resurse podržavajući saveznika, a svesni smo takođe da Sirija ne bi opstala da se Rusi nisu pojavili na tom terenu,” naglasio je Kovač.

Kovač kaže da postoji dosta faktora i van regiona koji deluju na globalnom nivou, a koji i pored toga što nisu vojno prisutni u Siriji imaju svoje interese i ne ide im u prilog ovakav razvoj situacije u vezi sa konačnim smirivanjem stanja u toj zemlji.

Sirijski PVO - Sputnik Srbija
Sirija zapretila: Srušićemo sve avione koji preseku našu granicu

„Malo je simptomatično da Turska i pored iskušenja u odnosima sa Rusijom i dalje nekako tvrdoglavo pokušava da se očuva na toj teritoriji i stiče se utisak da predsednika Erdogana njegovi savetnici guraju u mnoge sukobe širom sveta. Ipak, verujem da će se sukobi zaustaviti i da će se kompromis pronaći pogotovu što su ulozi za budući razvoj i privredu Turske veoma veliki,” rekao je Kovač.

Sledi faza izgradnje Sirije

On strahuje da će globalne svetske sile koje su protiv mira i dalje raditi sve da se očuvaju ćelije terorističkih organizacija i da postepeno izmile na nekim drugim područjima Sirije. Ipak, naš sagovornik je uveren da će i snage kojima je stalo na mira na tom području učiniti sve da se ubrza proces kontrole teritorije kako bi se ušlo u fazu izgradnje i obnove gradova u Siriji kao državi.

„Za tri godine je smanjen prostor nekontrolisane regije na deo Idliba i verujem da se sadašnje stanje brže iskontrolisati odnosno da će se lakše sprovesti sporazum  između regionalnih i vodećih sila kako bi se terorističke organizacije svele na minimum. Rusija prvenstveno, ne samo radi Sirije, mora što pre izgraditi mir na tom području kao što i veliki saveznici Zapada čuvaju svoje miljenike na Bliskom istoku,” naglasio je direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala