Turska saopštila šta očekuje od predstojećeg sastanka Erdogana i Putina

© POOL / Uđi u bazu fotografijaPredsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, na sastanku u Istanbulu
Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, na sastanku u Istanbulu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turska od predstojećeg sastanka predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i Vladimira Putina očekuje da će biti postignut dogovor kako bi se situacija u Idlibu konačno rešila, izjavio je portparol turskog lidera Ibrahim Kalin.

Kako je pojasnio, glavni cilj susreta dvojice lidera je da se osigura primirje u toj sirijskoj provinciji.

„Rusija i Turska imaju svestran odnos. Mi razgovaramo o svim koracima koji bi mogli da budu preduzeti kako bi se osiguralo primirje“, dodao je on.

Kalin je takođe rekao i da rešenje situacije u Idlibu leži u diplomatskom, a ne vojnom pristupu.

Podsetimo, sastanak Putina i Erdogana biće održan u četvrtak u Moskvi.

Zaoštravanje situacije u Idlibu

Do zaoštravanja situacije u regionu sirijske provincije Idlib je došlo 27. februara, kada su militanti terorističke grupe „Hajat Tahrir el Šam” napali sirijske položaje u blizini naselja Behun. Kao odgovor na to u vazdušnom napadu sirijske vojske poginula su 33 turska vojnika, koji, prema saopštenjima Ankare, nije ni trebalo da se tu nalaze.

Ruska strana je preduzela mere u cilju potpunog prekida vatre sa sirijske strane i obezbedila evakuaciju poginulih i ranjenih. Nakon toga je Turska saopštila o početku kopnenih i vazdušnih napada na položaje sirijske vojske.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala