Skupština Kosova nije ukinula takse centralnoj Srbiji

© AP Photo / Visar KryeziuKosovska skupština, zasedanje
Kosovska skupština, zasedanje - Sputnik Srbija
Pratite nas
Maratonska vanredna sednica kosovskog parlamenta, na kojoj se raspravljalo o ukidanju taksi na robu iz Srbije i BiH, završena je bez epiloga.

Sednica je bila sazvana na zahtev 41 poslanika opozicije, a na njoj se raspravljalo o predlogu aktuelnog premijera privremenih prištinskih institucija, Aljbina Kurtija, o postepenom i uslovnom ukidanju taksi, prenosi Tanjug.

Jedinstven stav o ukidanju taksi odmah i bezuslovno iskazali su jedino Demokratski savez Kosova (DSK), Ise Mustafe i Demokratska partija Kosova (DPK), Kadrija Veseljija, dok su razlike izražene među partnerima vladajuće koalicije, DSK i Pokreta Samoopredeljenja, kao i između pojedinih opozicionih stranaka.

Izričito protiv ukidanja taksi je bila jedino Alijansa za budućnost Kosova (ABK), Ramuša Haradinaja, čija vlada je i uvela tu meru i delimično Socijaldemokratska inicijativa, Fatmira Ljimaja.

Prema pisanju prištinske Kohe, ove dve političke partije imaju 20 od ukupno 120 poslanika.

U analizi jučerašnje sednice, koja je trajala gotovo do ponoći, Koha primećuje da se umesto o ukidanju taksi više raspravljalo o neslaganju unutar vladajuće koalicije, DSK i Pokreta Samoopredeljenje.

Štaviše, ističe se da je na kraju rasprave članica vladajuće koalicije, DSK, ponudila opozicionoj DPK, za zajednički usklade stav o trenutnom i bezuslovnom ukidanju taksi, što je suprotno predlogu Kurtija.

Koha piše da je pred sam kraj sednice kasno sinoć najotvoreniji bio zamenik predsednik DSK, Kujtim Šalja, koji je predložio ukidanje taksi odjednom i bez uslovno.

Albanci - Sputnik Srbija
Albanci izgubili najjači decenijski adut protiv Srba – jedinstvo

On je rekao da bi to trebalo da bude stav svih političkih subjekata, osim Haradinajeve ABK, te predložio donošenje rezolucije koja bi za Kurtijevu vladu bila obavezujuća.

Šalja je zatražio pomoć opozicione DPK u donošenju rezolucije, ali je odgovor te stranke bio negativan. Krasnići je, naime, Šalji odgovorio da DSK ne treba da se skriva iza DPK, već da odluku o taksama treba da donesu u vladi.

Šef poslaničke grupe ABK, Daut Haradinaj je jedinstvo DSK i DPK, Ise Mustafe i Kadri Veseljija, nazvao „nostalgijom“ dveju stranaka koje su u jednom periodu bile na vlasti.

Kako DPK nije prihvatio poziv DSK, sednica koja je trajala gotovo 12 sati završena je bez bilo kakvog dogovora.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala