Albanci izgubili najjači decenijski adut protiv Srba – jedinstvo

© AP Photo / Visar KryeziuAlbanci
Albanci - Sputnik Srbija
Pratite nas
Da li je zahtev Amerike da se ukinu takse centralnoj Srbiji kako bi se odblokirao dijalog između Beograda i Prištine, razbio opštepoznato jedinstvo Albanaca koje je do sada bilo neprikosnoveno kada je pitanju odnos prema Srbima, ili je na površinu samo izašla netrpeljivost koja tinja još iz doba dok su bili ratni komandati OVK.

Politikolog sa Kosova i Metohije Stefan Filipović smatra da je na delu jedna vrsta fenomena koja do sada nije viđena u Prištini, ali ipak napominje da treba razlikovati nacionalno jedinstvo Albanaca od političke nesloge, bar kada je reč o odnos prema Srbiji.

„Nacionalno jedinstvo i nacionalni konsenzus oko bazičnih tema nije i neće biti dovedeni u pitanje. Naravno, postoje u Prištini velika politička trvenja i to je novina među albanskim političarima. Reklo bi se da su nepremostive razlike između opozicije i pozicije. Naravno, ta priča se može personalizovati  na odnos Hašima Tačija i Aljbina Kurtija jer partija koju vodi Kurti polako ali sigurno dobija sve širu podršku građana,“ kaže Filipović.

Albanci bez jedinstva

Po njegovom mišljenju, sukob između Kurtija i Tačija posledica je trenutnog političkog razvoja događaja na Kosovu ali i pored jakih tenzija sve to ne može da dovede do nekih oružanih ili fizičkih sukoba među političkim sledbenicima. S druge strane, sigurno je da Priština ne želi da izgubi podršku Vašingtona, Berlina i Londona, bez obzira na političke razmirice koje imaju vodeći akteri.

„Ozbiljno je pitanje kakva će u budućnosti biti odnos Vašingtona prema političkoj eliti u Prištini. To će zavisiti i od Vašingtona li i od rasporeda političkih struktura na Kosovu, mišljenja je naš sagovornik.

Predsednik Matice Albanca  u Srbiji Demo Beriša dodaje da razmirice u Prištini treba gledati i kao posledicu političkog nadmetanja koje je započelo kako bi se videlo ko će da se pozicionira kao lider albanskog nacionalnog korpusa.

Borba oko trona

„Oni nikad nisu bili tako nesložni, a sve je eskaliralo zbog nedostatka hrabrosti Aljbina Kurtija da donese odluku o ukidanju taksi što bi  omogućilo nastavak pregovora sa Beogradom. Amerika traži bezuslovno ukidanje taksi. Oni traže povratak na prvobitni položaj kako bi se nastavili razgovori sa Beogradom. U tome je veliki udeo i Edija Rame koji je dobio u Kurtiju suparnika pošto obojica umišljaju da oni moraju da se pitaju  kada je albanski korpus u pitanju.

Beriša kaže da se Kosovo našlo zbog ovakvih igrarija u ćorsokaku. On smatra da se Tači i  LDK Ise Mustafe nalaze na istoj strani i zalažu se za ukidanje taksi,  dok  Kurti sad ne zna kako da se izvadi iz svega s obzirom na predizborna obećanja.

 „Haradinaj je suprotan od svih i on je izričit da se takse ne ukidaju već to uslovljava međusobnim priznavanjem Srbije i Kosova što je u ovom momentu nezamislivo. Pogotovo jer ništa od strane Prištine nije urađeno po pitanju Briselskog sporazuma, odnosno osnivanja Zajednice srpskih opština“, napominje Beriša.

Ono u šta su oba sagovornika sigurna jeste da Amerika neće dozvoliti bilo kakav sukob među albanskim stranama.  Ova nesloga u Prištini, smatra Beriša, ide na ruku Srbiji jer joj daje vremena koje joj je zbog izbora potrebno.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala