U rusko-srpske projekte se ulažu milijarde dolara

© Foto : NISNIS
NIS - Sputnik Srbija
Pratite nas
U energetske i privredne projekte Rusije i Srbije ulažu se milijarde dolara, a obim saradnje i dalje raste, rekao je za „Sputnjik” šef Trgovinskog predstavništva Rusije u Beogradu Andrej Hripunov.

Pred sednicu Međuvladine komisije za rusko-srpsku ekonomsku saradnju, koja će se održati u ruskom gradu Kazanju od 4-5. marta, rusko trgovinsko predstavništvo je saopštilo da su industrija i energetika glavne oblasti uzajamne saradnje Moskve i Beograda.

U prilog tome govori i činjenica da je dolazak „Gasproma” omogućio da „NIS” (Naftna industrija Srbije) postane glavni izvor popunjavanja srpskog budžeta sa oko 15 odsto od ukupnog poreskog prihoda Republike Srbije.

Strateški projekti u Srbiji

Šef Tgovinskog predstavništa Rusije u Beogradu Andrej Hripunov je podsetio na niz važnih projekata koji se zahvaljujući rusko-srpskoj saradnji sprovode ili planiraju u Srbiji.

„Od globalnih strateških projekata treba pomenuti nastavak ‘Turskog toka’, proširenje podzemnog skladišta gasa Banatski Dvor, izgradnju i modernizaciju Rafinerije nafte Pančevo. U oblasti elektroenergetike takođe postoje velike inicijative. Kompanija ‘Silovie mašini’ ovde aktivno rade već mnogo godina i dobro su se pokazale. One učestvuju u završetku rekonstrukcije HE ‘Đerdap 1’, a u perspektivi je i modernizacija HE ‘Đerdap 2’”, izjavio je Hripunov.

© Foto : zvanični sajt NIS petrolaNIS petrol
U rusko-srpske projekte se ulažu milijarde dolara - Sputnik Srbija
NIS petrol

Šef trgovinske misije Ruske Federacije istakao je da „Gasprom energoholding” gradi termoelektranu Pančevo snage 200 megavata i da se razmatra mogućnost izgradnje parno-gasnih termoelektrana u Kragujevcu i drugim gradovima Srbije.

„Vrednost navedenih projekata se meri milijardama. Ovakvi veliki projekti doprinose razvoju i srpske ekonomije”, istakao je Hripunov.

On je takođe skrenuo pažnju na razvoj projekata u oblasti visokih tehnologija i inovacija. Prema rečima Hripunova, usvojen je plan na osnovu kog će „Ruske železnice” (RŽD) graditi jedinstveni dispečerski centar za saobraćanje vozova u okviru nacionalnog železničkog saobraćaja u Srbiji. Pored toga, pripremljen je i plan prema kom će „Rosatom” u Srbiji izgraditi Centar za nuklearnu nauku, tehnologije i inovacije.

Šta Srbiji donosi „Turski tok”

Generalni predstavnik ruskog trgovinskog predstavništva se takođe osvrnuo na korist koju Srbiji donosi „Turski tok”.

„Nastavak gasovoda 'Turski tok' kroz Srbiju će zemlji doneti 180 miliona evra prihoda godišnje od tranzita gasa, a pomoći će i razvoju ekonomije i unapređenju ekologije”, naglasio je ruski trgovinski predstavnik.

Kako ističe Hripunov, doći će do stimulisanja industrijskog rasta, izgradnje novih parno-gasnih stanica, prelasku vozila gradskog saobraćaja na gas. Uporedo s tim, otvaraju se perspektive prelaska većine srpskih preduzeća na jeftinije i čistije gorivo, a u Srbiji je zbog čvrstih goriva koje koriste kompanije i domaćinstva, nažalost, zagađen vazduh.

© AP Photo / Lefteris PitarakisPremijer Bugarske Bojko Borisov, predsednik Rusije Vladimir Putin, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i predsednik Srbije Aleksandar Vučić na ceremoniji puštanja u rad gasovoda "Turski tok" u Istanbulu
U rusko-srpske projekte se ulažu milijarde dolara - Sputnik Srbija
Premijer Bugarske Bojko Borisov, predsednik Rusije Vladimir Putin, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i predsednik Srbije Aleksandar Vučić na ceremoniji puštanja u rad gasovoda "Turski tok" u Istanbulu

Podsetimo, gasovod „Turski tok” je bio pušten u rad početkom januara ove godine. On se sastoji od dva kraka pojedinačnog kapaciteta od po 15,75 milijardi kubnih metara.

Prvi krak je predviđen za isporuku ruskog gasa turskim potrošačima, a drugi za snabdevanje zemalja južne i jugoistočne Evrope.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u januaru 2020. godine izjavio da se Srbija nada da će do kraja 2020. godine dobiti prvi gas iz „Turskog toka”. Kompanija „Srbijagas” je krajem decembra prošle godine završila polaganje cevi srpskog dela nastavka gasovoda od granice s Bugarskom do Mađarske.

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala