Rusija: Nije istina da stiže „milionski“ talas izbeglica iz Sirije

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaSirijske izbeglice prelaze humanitarni koridor u provinciji Idlib
Sirijske izbeglice prelaze humanitarni koridor u provinciji Idlib - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mnogobrojne izjave i kritike iz Turske, evropskih država i SAD na račun rukovodstva Sirije i Rusije o navodnom milionskom talasu izbeglica i „humanitarnoj krizi“ zbog situacije u Idlibu — nisu tačne.
„Mnogobrojna saopštenja i kritike na račun rukovodstva Sirije i Rusije od strane predstavnika Turske, evropskih država i SAD o navodnom milionskom talasu izbeglica i humanitarna kriza u rezultatu zaoštravanja situacije u zoni deeskalacije Idlib nisu istinita“, rekao je načelnik Centra za mirenje zaraćenih strana u Siriji kontraadmiral Oleg Žuravljov.

On je saopštio da Rusija u Siriji vrši već nekoliko godina stalni monitoring humanitarne situacije na severoistoku Sirije.

„U tu svrhu se koriste dronovi, ‘vruće‘ telefonske linije Centra, analiza društvenih mreža i internet-resursa, kao i direktni kontakti sa lokalnim stanovništvom“, rekao je načelnik Centra.

Žuravljov je naglasio da je od početka godine u Tursku, iz područja gde se vode borbe, otišlo oko 35.000 ljudi, među kojima su i članovi porodica militanata. On je podsetio da je tokom turske vojne operacije „Maslinova grančica“ u tu zonu prešlo oko 50.000 ljudi, a da se u pograničnim oblastima s Turskom nalazi najviše 100.000.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala