Rusija uzvraća Erdoganu: „Jedan na jedan“ sa Sirijom – neprihvatljivo

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Državne dume Rusije
Zgrada Državne dume Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ostavljanje Turske „jedan na jedan“ sa sirijskim vlastima je apsolutno neprihvatljivo, tim pre jer turske vlasti nemaju nikakva ovlašćenja da određuju sudbinu Sirije, istakao je zamenik predsedavajućeg Odbora za međunarodne poslove Državne dume Rusije Dmitrij Novikov.
„Takva izjava je neprihvatljiva iz bilo koje tačke gledište i pokazuje želju Turske da nametne svoju volju susednim zemljama. Postavlja se pitanje ko se i po kom osnovu nalazi na sirijskoj teritoriji. Ruska vojska je tamo u skladu sa zahtevom legitimne sirijske vlade. Što se tiče Erdoganovih pretenzija na upravljanje sudbinom Sirije, važno je istaći da on takvo ovlašćenje nema, da ih nije dobio od Sirije, kao i da nisu odobrena od strane UN“, rekao je Novikov.

Poslanik je takođe naglasio da pokušaj da se interesi sirijskog predsednika Bašara Asada otuđe od interesa naroda te zemlje deluje „veoma neskvadišanje“, imajući u vidu da je Asad na izborima dobio sva potrebna ovlašćenja od sirijskog naroda kako bi predstavljao njihove interese.

„To što nekim grupama koje su imale sirijsko državljanstvo to nije odgovaralo, samo po sebi ne znači ništa“, smatra Novikov.

On je rekao da se Rusija ne slaže sa mešanjem Turske u u sirijsku unutrašnju politiku i sa pokušajima da se toj zemlji nametne samovolja.

„Ako Turska namerava da stekne određeni monopol u Siriji, pritom mešajući se u njenu unutrašnju politiku, to je neprihvatljivo. Mislim da se ne možemo složiti s takvim stavom u okviru bilateralnih rusko-turskih formata“, zaključio je ruski poslanik.

Ranije je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan predložio svom ruskom kolegi Vladimiru Putinu da ostavi Tursku da se sa sirijskim vlastima razračuna „jedan na jedan“.

Situacija u Idlibu

Turska vojska izvela je kopnene i vazdušne udare na pozicije sirijskih snaga, nakon pogibije 33 turska vojnika u Idlibu.

S tim u vezi oglasilo se Ministarstvo odbrane Rusije koje je saopštilo da pripadnici turske vojske, koji su se sinoć našli pod udarom sirijskih snaga, nije trebalo uopšte da se nalaze na toj lokaciji.

Sirijska vojska pokrenula je novi artiljerijski napad u Idlibu, a tom prilikom poginuo je jedan turski vojnik, a dvojica su ranjena.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala