Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Amerika talibanima: Ukoliko ne budete poštovali sporazum, bez razmišljanja ćemo ga poništiti

© AP Photo / UntitledAmerička i talibanska delegacija tokom pregovora u Kataru.
Američka i talibanska delegacija tokom pregovora u Kataru. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ukoliko talibani ne budu poštovali sporazum sa SAD i ukoliko ne sednu za pregovarački sto sa Kabulom, Amerika će taj sporazum bez razmišljanja poništiti, izjavio je šef Pentagona Mark Esper.

„Apelujemo na talibane da ispunjavaju svoje obaveze, koje su navedene u sporazumu sa SAD, i da podržavaju smanjenje nasilja u celoj zemlji. U skladu sa napretkom pregovora u Avganistanu, SAD će pažljivo pratiti akcije talibana i to koliko su njihovi napori usmereni na postizanje mira“, rekao je Esper.

Prema njegovim rečima, ukoliko talibani budu poštovali sporazum, SAD će početi da smanjuju broj svojih snaga u Avganistanu.

Ako, pak, talibani ne budu poštovali sporazum i ne budu pregovarali s Kabulom, „SAD će bez razmišljanja poništiti sporazum“, upozorio je on.

Prekretnica u mirovnom procesu

Esper je dodao da je konačno postignut ogroman napredak kada je reč o okončanju rata u Avganistanu.

„Zahvaljujući liderstvu američkog predsednika Donalda Trampa konačno smo postigli značajan napredak u okončanju najdužeg rata, u kome je naša zemlja učestvovala. Današnje objavljivanje Zajedničke deklaracije između Avganistana i SAD predstavlja prekretnicu u mirovnom procesu“, zaključio je Esper.

Prema njegovim rečima, u deklaraciji Vašingtona i Kabula primetna je „tesna veza između avganistanskih i američkih snaga“.

Centralno mesto u sporazumu zauzimaju mere za sprečavanje terorističkih grupa ili drugih lica, koje streme da naštete SAD ili našim saveznicima, da koriste avganistansku zemlju“, istakao je on.

Predsednik Avganistana zahvalio NATO-u i SAD

Izabrani predsednik Avganistana Ašraf Gani zahvalio je NATO-u i SAD za napore koje su uložili u postizanje partnerstva, saopšteno je na Tviteru.

„Partneri NATO-a i SAD nisu žalili ni krvi ni bogatstva kako bi postigli ciljeve partnerstva“, navodi se u saopštenju kancelarije predsednika.

Oglasili su se i predstavnici EU za koje Sporazum između SAD i talibana predstavlja samo prvi korak ka sveobuhvatnom mirovnom procesu unutar Avganistana.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj da se ne sme ispustiti prilika da se ude ka miru.

„Evropska unija očekuje da unutaravganistanski pregovori počnu bez odlaganja , da imaju sveobuhvatni karakter i da im cilj bude postizanje trajnog mira“, rekao je on.

Potpisivanje Sporazuma pozdravlja i NATO, a generalni sekretar Jens Stoltenberg je poručio da se sada očekuju pregovori unutar Avganistana i najavio da će Alijansa smanjiti svoje prisustvo u toj zemlji.

„Rat je bio nametnut spolja“

Radikalni avganistanski pokret talibani nije zainteresovan za nastavak rata u Avganistanu, a rat im je bio nametnut spolja, tvrdi bivši ambasador pokreta u Islamabadu Abdul Salam Zaif.

„Tokom konferencija u Moskvi i Dohi, dali smo garancije da su talibani zainteresovani za stabilan i miran Avganistan. Talibani nisu zainteresovani za nastavak rata, jer im je bio nametnut spolja“, rekao je Zaif.

Talibani: Poštovaćemo sporazum

Talibani  poručuju da će poštovati mirovni sporazum sa SAD, koji je ranije potpisan, izjavio je predstavnik pokreta Abdul Gani Baradar.

„SAD i talibani održali su uspešne pregovore u Kataru. Čestitam svima na tom uspehu. Pridržavamo se realizacije tog sporazuma, a želimo da ga realizuju i susedne države“, istakao je Baradar.

Potpisivanje sporazuma

SAD i talibani potpisali su mirovni sporazum kojim je okončan rat u Avganistanu posle 18 godina, najduži koji su SAD vodile u svojoj istoriji.
Sporazumom, čijem je potpisivanju prisustvovao i američki državni sekretar Majk Pompeo, predviđeno da će SAD i NATO povući sve vojnike iz Avganistana u roku od 14 meseci, ako talibani ispune prihvaćene obaveze, preneo je Tanjug.

Kako se navodi u izveštaju AP, SAD će u prvoj fazi smanjiti broj svojih vojnika sa oko 13.000 na 8.600 u roku od 135 dana.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala