Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Tramp: Potpisujemo sporazum sa Talibanima, želimo da vratimo naše trupe kući

© AFP 2023 / MARK WILSONDonald Tramp i Džon Bolton
Donald Tramp i Džon Bolton - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da ima nameru da povuče američku vojsku iz Avganistana u okviru planova o potpisivanju sporazuma sa talibanima.

Kako se očekuje, dokument će biti potpisan u subotu, 24. feburara u Dohi.

„Ako talibani i vlada Avganistana ispune svoje obaveze, biće otvoren put ka okončanju rata u Avganistanu i vraćanju naše vojske kući. Te obaveze predstavljaju važan korak ka trajnom miru u novom Avganistanu, slobodnom od Al Kaide, DAEŠ-a, i drugih terorističkih organizacija, koje će stremiti da nam nanesu štetu. Na kraju će narod Avganistana morati da odluči kako će dalje živeti. Zbog toga pozivamo Avganistance da iskoriste tu mogućnost za postizanje mira i izgrade novu budućnost za svoju zemlju“, navodi se u Trampovom saopštenju.

Tramp nastoji da okonča sukob u Avganistanu - Sputnik Srbija
Tramp želi da što pre okonča sukob u Avganistanu

Prema njegovim rečima, kada se kandidovao za predsednika, obećao je Amerikancima da će povući američke trupe kući i da će se potruditi da okonča rat.

Postižemo značajan napredak u ispunjavanju tog obećanja“, precizirao je američki predsednik.

On je podsetio da su američki vojnici pre skoro 19 godina otišli u Avganistan da iskorene teroriste.

Prema mišljenju Trampa, „za to vreme su SAD ostvarile veliki napredak u Avganistanu, ali je to skupo koštalo njihove hrabre vojnike i Avganistance“.

Američki predsednik je najavio da će državni sekretar SAD Majk Pompeo prisustvovati ceremoniji potpisivanja sporazuma sa radikalnim pokretom „Taliban“ u Dohi, dok će ministar odbrane SAD Mark Esper objaviti zajedničku deklaraciju sa vladom Avganistana.

Treba napomenuti da rat u Avganistanu traje skoro 20 godina i da je strane vojne kontingente činilo oko 120.000 ljudi, a da se danas na teritoriji Avganistana nalazi svega 8.000 vojnika NATO-a. O uspešnosti vojnih akcija i borbi protiv terorističkih organizacija govori i podatak da oko 40 odsto teritorije Avganistana kontrolišu talibani, a u velikom broju provincija oni imaju i faktičku vlast.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala