Ukidanje taksa - američki pritisak na Prištinu ili prebacivanje lopte u dvorište Srbije

© AP Photo / Visar KryeziuAljbin Kurti na sednici parlamenta
Aljbin Kurti na sednici parlamenta - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti iznenadio je sunarodnike odlukom da od 15. marta ukine takse na uvoz sirovina iz centralne Srbije, kako je rekao, kao znak dobre volje, koja će ako je Beograd bude prepoznao, od  1. aprila dovesti do ukidanja svih taksa na period od 90 dana.

Sagovornici Sputnjika ocenjuju da je ta odluka posledica američkog pritiska, ali upozoravaju da uz nju ide i spisak želja za Beograd, od zahteva da prekine lobiranje za povlačenje priznanja Kosova pa do toga da im EU ukine vize.

Dragomir Anđelković, istoričar i politički analitičar iz Beograda, iz Kurtijeve izjave shvatio je da će takse biti ukinute oročeno, kao i da će Srbiji biti postavljen uslov u vezi s lobiranjem protiv nezavisnosti Kosova - u protivnom, biće vraćene.

„Nesumnjivo je da je Kurti bio pod pritiskom Sjedinjenih Država da ukine takse. Međutim, da bi ukidanje tih taksa bilo zaista produktivno, ono mora da bude bez ikakvog reciprociteta - o kome Kurti ipak govori. Ako je to zaista "oročeno" ukidanje, uz uslov da mi preknemo da se borimo za svoje nacionalne interese u vezi s Kosovom i Metohijom, onda to zaista u ovom trenutku ne znači mnogo,“ mišljenja je Anđelković.
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija
Kurti od 15. marta ukida takse

Kurtijeva i američka igra ili...

Naravno, moguće je da albanska strana na kraju samo „kupuje čast“ kod sopstvenih birača, pa otud i ta priča da će stvar biti oročena, ali za sada ne bih mogao da kažem ništa preterano pozitivno, dodaje Anđelković.

Zato ističe da treba sačekati i videti šta će se dalje dešavati.

„Ovo može svašta da bude. Ako je ukidanje zaista „oročeno“ i uslovljeno, kako je to Kurti rekao, onda nam ne znači mnogo. Ali, ako se zapadne sile, koje na njega vrše pritisak, izbore da to ne bude tako, i vratimo se na stanje koje je bilo pre ukidanja taksa, dakle ono bez ikakvih uslovljavanja, onda to ima smisla,“ napominje naš sagovornik.

Srbija je, kaže on, suverena država, Kosovo je njena otcepljena teritorija i ne može da uslovljava Srbiju da se ne bori za svoje interese.

„Ni mi njih ne uslovljavamo da se ne bore za neka nova priznanja nezavisnosti, i to pitanje zaista nikako ne može da se povezuje s taksama,“ ističe Anđelković.

Zakasnela odluka

Kosovski politički analitičar i profesor prištinskog Univeziteta dr Nedžmedin Spahiu nije izenađen ovom odlukom.

„Za mene je ovo bilo očekivano, meni zapravo nije bilo jasno zbog čega je Kurti ovoliko "zakasnio" s tom odlukom. Ne iznenađuje me, dakle, ni najmanje što je do ovoga došlo,“kaže on..

Kako dodaje, slaže se s mišljenjem  da je sve što se desilo posledica američkog pritiska.

„Ali, koliko se sećam, Kurti i njegovi partneri ovo su najavljivali i tokom svoje predizborne kampanje. Sada očekujem da će ponovo krenuti dijalog Beograda i Prištine, ali da će se za razliku od ranije, razvijati mnogo većom brzinom, mnogo snažnijim tempom. Tome će najviše doprineti činjenica da je posrednik iz SAD veoma ozbiljan igrač, i to je po mom mišljenju veoma ohrabrujuće, jer bi u perspektivi napokon moglo da dođe do okončanja spora dve strane, odnosno, do konačnog rešenja kosovskog problema,“ uveren je Spahiu.
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija
Prištinski mediji: Kurti odbio zahtev SAD da ukine takse na robu iz Srbije

Očekivan potez sa predumišljajem

Bivši sudija sa Kosova i Metohije, advokat i politički komentator Goran Petronijević, smatra da je  Kurti  ovo „prosto morao" da uradi.

„To ni u jednom trenutku nije bilo sporno. Znalo se da će to uraditi onda kad mu kažu "Uradićeš". Da su svojevremeno isto to rekli Haradinaju, i on bi to isto uradio, kao i Hašim Tači. Dakle, onog trenutka kad su Amerikanci uozbiljili stvar, tog trenutka dobijamo i konkretan rezultat - i jasno je da sve zavisi od njih, a ne od albanskih političara na Kosovu i Metohiji,“ decidan je Petronijević.

Kako kaže,  kad u Vašingtonu procene da su našu stranu dovoljno pritisli, da smo spremni na bilo kakav kompromis koji bi njima doneo neki rezultat, koji su obećavali u predizbonoj kampanji, njima je tog momenta naređeno da ukinu takse, jer se time stiču uslovi za početak pregovora.

„S druge strane, ako je to suspenzija taksi na 90 dana, onda to nije njihovo ukidanje, već samo suspenzija. Ali, moje je mišljenje da oni nikada neće moći da ih vrate u onoj formi u kojoj je to bilo učinjeno ranije. Što se tiče odredbe u kojoj se spominje ukidanje taksa samo na sirovine, meni je prosto neverovatno u kojoj meri se u tome vidi direktna umešanost Vašingtona“, navodi Petronijević.

Naime, po tom, tzv. "stepenastom" načinu ukidanja neke kaznene mere, što je poznat princip, recimo, u krivičnom pravu, može tačno da se vidi odakle je stigla naredba.

„To kako je predloženo da se ukinu takse se u potpunosti poklapa s američkim modelom tzv. postepenog ukidanja nezakonitih sankcija, koje kao što je poznato nisu u skladu s međunarodnim pravom, ali se svejedno taj model primenjuje svuda u svetu već godinama, decenijama, iako je već duže vreme jasno da te sankcije više ni na koga nemaju nikakvog efekta. Primer su odnosi Rusije i SAD, ili Rusije i Nemačke,“ navodi on.

Nisu morali da čekaju Kurtija

Petronijević kaže da što se tiče stava Srbije prema ovoj odluci Aljbina Kurtija, tu nikakvog reciprociteta ne može da bude.

„Ne mogu se upoređivati babe i žabe. Potez kosovskih vlasti s taksama je bio nelegalan, protivpravan, u suprotnosti s međunarodnim pravom, CEFTA ugovorima i međunarodnim trgovinskim pravom. To je bilo teško narušavanje i prava, i statuta tih organizacija, i njihovih pravila ponašanja u ovakvim situacijama. Oni sada kažu Beogradu - "Mi ćemo prestati da kršimo međunarodno pravo, ako vi prestanete da lobirate protiv priznavanja nezavisnosti Kosova". Dakle, pokušavaju da uporede jednu protivpravnu međunarodnu radnju sa jednom potpuno legitimnom međunarodnom diplomatskom aktivnošću. To je prosto nemoguće,“ kaže naš sagovornik.

On podseća da  američki posrednik Ričard Grenel u poslednjim razgovorima više nije pominjao nikakav reciprocitet, što po njemu  sada Kurti može eventualno da iskoristi za svoje unutarpolitičke potrebe.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala