Prištinski mediji: Kurti odbio zahtev SAD da ukine takse na robu iz Srbije

© AP Photo / Visar KryeziuAljbin Kurti
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer nepriznatog Kosova Albin Kurti dao je negativan odgovor na zahteve SAD za ukidanje carina na srpske proizvode. Očekuje se da će to imati velike posledice po Kosovo.

Američki izvori na koje se poziva prištinska „Gazeta Ekspres“ naveli su da će krajem nedelje sadašnji šef američkih obaveštajnih službi i posrednik između Prištine i Beograda Ričard Grenel, ponovo razgovarati sa Albinom Kurtijem na temu ukidanja taksi.

Po pisanju  „Gazete“, Kurti je već negativno reagovao na insistiranje  Amerikanaca.

Ako ne dođe do ukidanja taksi, SAD planiraju da preduzmu određene mere, a samo povlačenje priznanja nije jedna od opcija „kazne“. Ne zna se tačno šta će Amerika uraditi, ali suspenzija investicija i drugih aktivnosti kojima  su pomogale samoproglašenom  Kosovu  u poslednjih 20 godina mogle bi biti neke od mera.

Isti izvori su potvrdili  su da su SAD ljute na LDK koji nije prihvatio obaveze u vezi dogovora i koordinacije sa SAD što se tiče ukidanja taksi.

Državni sekretar Majk Pompeo je samo jedan od visokih američkih zvaničnika koji je od Kurtija zatražio ukdanje taksi na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Ponovni zahtev uputio je i Ričard Grenel, izaslanik predsednika SAD Donalda Trampa, koji je, u međuvremenu, imenovan i za vršioca dužnosti šefa 17 američkih obaveštajnih agencija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala