Svet pred nuklearnom krizom: Vašington odustao od Sporazuma o ograničavanju naoružanja

CC0 / pixabay / Crveno dugme
Crveno dugme - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Sjedinjene Američke Države otkazale su učešće svojih predstavnika na sastanku sa ruskim kolegama na kom je bilo planirano utvrđivanje detalja o produženju Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja (START-3), što onemogućava dalje produženje ovog Sporazuma, izjavili su ruski zvaničnici.

Zamenik šefa Odeljenja za pitanje neširenja i kontrole naoružanja pri ruskom Ministarstvu inostranih poslova Vladimir Leontjev je rekao da je Moskva predložila održavanje posebnog sastanka na kojem je trebalo da pravni timovi Rusije i SAD pregovaraju u cilju usaglašavanja zajedničkog pristupa tehničkoj strani produžetka Sporazuma, ali da je to sada nemoguće jer je Vašington odustao od smislenog dijaloga.

„Očigledno je da se u ovom preostalom roku, koji je manji od godinu dana, ne može ništa značajno uraditi uz svu obostranu želju”, dodao je Leontjev.

Pregovori zašli u ćorsokak

Odustajanje američke strane od učešća na važnom sastanku za pregovore o produžetku Sporazuma je prokomentarisao i predsednik Komiteta za međunarodne poslove Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov.

„Situacija s produžetkom Sporazuma ose može nazvati ćorsokakom, a nejasan stav SAD je možda posledica generalnog stava Vašingtona koji vodi ka ukidanju selokupnog sistema o kontroli naoružanja”, izneo je svoje viđenje Kosačov.

Senator je podsetio da START-3 ističe u februaru sledeće godine i da ruska vlada priprema redovan godišnji izveštaj o realizaciji ovog Sporazuma, koji bi trebalo da bude predstavljen senatorima u aprilu ove godine.

Kina ne može biti deo START-3

Kada je reč o Kini, Leontjev ističe da Moskva insistira na tome da Peking ne može da postane učesnik postojećeg Sporazuma, budući da je taj dokument sastavljen tako da uključuje samo tri vrste oružja, samim tim je tehnički neizvodljivo u njega uključiti dodatno naoružanje.

On je dodao i da je, u slučaju da se u taj dogovor uključi Kina, potrebno sastaviti novi sporazum.

© AP Photo / Susan WalshVladimir Putin i Donald Tramp
Svet pred nuklearnom krizom: Vašington odustao od Sporazuma o ograničavanju naoružanja - Sputnik Srbija
Vladimir Putin i Donald Tramp

Podsetimo, američki predsednik Donald Tramp je svojevremeno izjavio da želi da razvije novi trilateralni nuklearni sporazum Rusije, Kine i Sjedinjenih Američkih Država, dok je Peking tu ideju odbacio.

Tada se oglasio i šef Odeljenja za pitanje neširenja i kontrole naoružanja pri Ministarstvu inostranih poslova Rusije Vladimir Jermakov koji je izjavio da je, pored Kine, zarad daljeg smanjenja strateškog ofanzivnog naoružanja u pregovore potrebno uključiti i Veliku Britaniju i Francusku.

Jedini važeći sporazum o ograničavanju naoružanja između Rusije i SAD

Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja između Rusije i SAD, koji je stupio na snagu 5. februara 2011. godine je i dalje jedini važeći sporazum o ograničavanju nuklearnog naoružanja Rusije i Sjedinjenih Američkih Država.

© AFP 2022 / BRENDAN SMIALOWSKINuklearna bojeva glava
Svet pred nuklearnom krizom: Vašington odustao od Sporazuma o ograničavanju naoružanja - Sputnik Srbija
Nuklearna bojeva glava

Prema ovom dokumentu strane su se obavezale da će smanjiti broj nuklearnih bojevih glava u periodu od sedam godina na 1.550 jedinica, a broj interkontinentalnih balističkih raketa i balističkih raketa za podmornice i teške bombardere na 700 jedinica.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala