Rjabkov Americi: 80 puta ponavljate i uvek isti rezultat

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaZamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov
Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Amerika neće dobiti očekivane rezultate time što nastavlja sa uvođenjem sankcija Rusiji, to je već pokazalo pređašnje iskustvo, izjavio je zamenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov. 
„Sam broj sankcionih ciklusa koji se primenjuju protiv fizičkih i pravnih lica Rusije dovodi do takvog zaključka. Pokušavali su 80 puta i ako nastave da pokušavaju i dalje, rezultat će biti isti“, rekao je zamenik šefa ruske diplomatije.

SAD su u utorak uvele sankcije protiv 13 organizacija i fizičkih lica iz Rusije, Kine, Iraka i Turske u okviru zakona o neširenju naoružanja za masovno uništenje u Iranu, Severnoj Koreji i Siriji. Zakon zabranjuje da se tim zemljama predaje tehnologija, koja bi omogućila proizvodnju nuklearnog, hemijskog i bakteriološkog oružja, kao i sredstva njihove dostave.

Grafit Rusija i Krim - zauvek zajedno  - Sputnik Srbija
Pompeo: Rusija mora da okonča okupaciju Krima

Na sankcioni spisak uvršteno je pet kineskih i turskih kompanija i lica zbog optužbi da „podržavaju iranski raketni program“. Jedan od državljana Kine takođe je optužen za isporuku proizvoda dvostruke namene za pakistanski program naoružavanja. U saopštenju nije precizirano kojim ruskim kompanijama i licima su nametnute sankcije.

Amerika produžila sankcije Rusiji zbog Krima

Prethodno je američki predsednik Donald Tramp na još godinu dana produžio sankcije Rusiji, uvedene zbog situacije na Krimu u martu 2014. godine.

Ruska strana je sa negodovanjem reagovala na tu odluku SAD, te su brojni ruski zvaničnici izjavili da je takva politika kontraproduktivna. Stav Rusije je da će Vašington nastaviti da sprovodi takvu politiku jer od toga zavisi opstanak Amerike.

Prema rečima poslanika krimske regije u ruskoj Državnoj dumi Mihaila Šeremeta, nastavak sankcija zbog Krima predstavlja još jednu u nizu spoljnopolitičkih grešaka SAD, te da trenutni američki predsednik ide stopama svog prethodnika, aludirajući na sankcije koje je 2014. godine protiv Rusije uveo bivši predsednik Barak Obama.

Oglasio se i Krim, a šef Komiteta Skupštine Krima za narodnu diplomatiju i međunarodne odnose Jurij Gempelj tvrdi da državni sekretar SAD Majk Pompeo mora da prestane sa spekulacijama o statusu Krima, jer se to poluostrvo zauvek vratilo pod okrilje Rusije, ma koliko bilo ko odugovlačio s priznavanjem te činjenice.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala