Kurtijeva odluka o taksama - jasno da da sve zavisi od Amerikanaca

© AP Photo / Visar KryeziuRičard Grenel i Hašim Tači na sastanku u Prištini
Ričard Grenel i Hašim Tači na sastanku u Prištini - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kosovski premijer Aljbin Kurti najavio je da će od 15. marta biti ukinute takse na uvoz sirovina iz centralne Srbije i BiH, a Goran Petronijević, bivši sudija, kaže da onog trenutka kad su Amerikanci uozbiljili stvar tog trenutka stigao je konkretan rezultat i jasno je da sve zavisi od njih, a ne od albanskih političara na KiM.

Kurti je ovo morao da uradi. To ni u jednom trenutku nije bilo sporno.  Znalo se da će to uraditi onda kad mu kažu "Uradićeš!"“, rekao je Petronijević za Sputnjik i dodaje da su Amerikanci svojevremeno isto to rekli Haradinaju, i on bi to isto uradio, kao i Hašim Tači.

Kako kaže, kad u Vašingtonu procene da su našu stranu dovoljno pritisli, da smo spremni na  kompromis koji bi njima doneo neki rezultat koji su obećavali u predizbonoj kampanji, Prištini je tog momenta naređeno da ukinu takse, jer se time stiču uslovi za početak pregovora.

Takav je bio i zahtev Beograda, podseća Petronijević.

„S druge strane, ako je to suspenzija taksi na 90 dana, onda to nije njihovo ukidanje, već samo suspenzija. Ali, moje je mišljenje da oni nikada neće moći da ih vrate u onoj formi u kojoj je to bilo učinjeno ranije. Što se tiče odredbe u kojoj se spominje ukidanje taksi samo na sirovine, meni je prosto neverovatno u kojoj meri se u tome vidi direktna umešanost Vašingtona“, kaže on.

Po tom, tzv. stepenastom načinu ukidanja neke kaznene mere, što je poznat princip, recimo, u krivičnom pravu, može tačno da se vidi odakle je stigla naredba, objašnjava sagovornik Sputnjika.

“To kako je predloženo da se ukinu takse se u potpunosti poklapa s američkim modelom tzv. postepenog ukidanja nezakonitih sankcija, koje kao što je poznato nisu u skladu s međunarodnim pravom, ali se svejedno taj model primenjuje svuda u svetu već godinama, decenijama, iako je već duže vreme jasno da te sankcije više ni na koga nemaju nikakvog efekta. Primer su odnosi Rusije i SAD, ili Rusije i Nemačke“, navodi on.

Što se tiče stava Srbije prema ovoj odluci Aljbina Kurtija, po njegovom mišljenju, tu nikakvog reciprociteta ne može da bude.

„Ne mogu se upoređivati babe i žabe. Potez kosovskih vlasti s  taksama je bio nelegalan, protivpravan, u suprotnosti sa međunarodnim pravom, CEFTA ugovorima i međunarodnim trgovinskim pravom. To je bilo teško narušavanje i prava i statuta tih organizacija, i njihovih pravila ponašanja u ovakvim situacijama“, kaže on i navodi da ni Ričard Grenel, bar u ovim poslednjim razgovorima, više nije pominjao nikakav reciprocitet.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala