„Kurti je kasnio sa odlukom, sad će sve ići mnogo jačim tempom“

© AP Photo / Visar KryeziuAljbin Kurti
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija
Pratite nas
U osvrtu na najavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija da će od 15. marta Priština ukinuti takse na uvoz sirovina iz Bosne i Hercegovine i centralne Srbije, a od 1. aprila i takse na robu, Nedžmedin Spahiu, kosovski politički analitičar, kaže da je za njega ovakva odluka već duže vreme potpuno očekivana.

„Meni zapravo nije bilo jasno zbog čega je Kurti ovoliko ‘kasnio’ s tom odlukom. Ne iznenađuje me ni najmanje što je do ovoga došlo. Naravno, slažem se s mišljenjem brojnih kolega da je sve što se sada desilo zapravo posledica jakog američkog pritiska, ali su, koliko se sećam, Kurti i njegovi partneri ovo najavljivali i tokom svoje predizborne kampanje“, kaže Spahiu.

Upitan šta očekuje da će se dalje dešavati, sagovornik Sputnjika odgovara:

„Očekujem da će sada ponovo krenuti dijalog Beograda i Prištine, ali da će se, za razliku od ranijih razgovora, sve razvijati mnogo većom brzinom, mnogo jačim tempom. Tome će, prema mom mišljenju, najviše doprineti činjenica da je posrednik u dijalogu iz SAD veoma ozbiljan igrač, i to je veoma ohrabrujuće. U perspektivi, napokon bi moglo da dođe do okončanja spora dve strane, odnosno do konačnog rešenja kosovskog problema“, zaključuje Spahiu.
Aljbin Kurti na sednici parlamenta - Sputnik Srbija
Kurti pod pritiskom Amerike, ukidanje taksa ima smisla samo ako ne bude uslovljavanja

Podsetimo, Aljbin Kurti je prilikom obraćanja na vanrednoj konferenciji u Prištini rekao da je ukidanje takse na uvoz sirovina „znak dobre volje za rešavanje problema i odnosa sa Srbijom“.

On je naglasio da će Priština od 1. aprila ukinuti i sve preostale takse na period od 90 dana „ako srpska strana pokaže dobru volju“, ali je uslovio Evropsku uniju i Sjedinjene Američke Države.

„Neka Evropska unija razvije ovu akciju, počevši od liberalizacije viznog režima. Ako Srbija ne bude poštovala volju Vlade Kosova da ukloni ekonomske barijere, od 1. aprila počećemo s primenom reciprociteta – prvo u oblasti trgovine, a zatim na ekonomskom i političkom polju“, rekao je Kurti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala