Kurti pod pritiskom Amerike, ukidanje taksa ima smisla samo ako ne bude uslovljavanja

© AP Photo / Visar KryeziuAljbin Kurti na sednici parlamenta
Aljbin Kurti na sednici parlamenta - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kosovski premijer Aljbin Kurti najavio je da će od 15. marta biti ukinute takse na uvoz sirovina iz centralne Srbije i BiH, a analitičar Dragoslav Anđelković tim povodom kaže da to može da ima smisla samo ako se stvari vrate na stanje koje je važilo pre uvođenja taksa, bez ikakvih uslovljavanja, inače ne znači mnogo.

On smatra, međutim,da će to ukidanje biti „oročeno“ i uslovljeno i stoga to, u ovom trenkutku, ne znači mnogo.

„Video sam iz Kurtijeve izjave da će takse biti ukinute oročeno, kao i da će nam biti postavljen uslov u vezi s lobiranjem proiv nezavisnosti Kosova, u protivnom, biće vraćene. Ako je to zaista oročeno ukidanje, uz uslov da mi preknemo da se borimo za svoje nacionalne interese u vezi s Kosovom i Metohijom, onda to zaista u ovom trenutku ne znači mnogo“, ocenio je on za Sputnjik.

Ali, ako se zapadne sile, koje na njega vrše pritisak, izbore da to ne bude tako, i vratimo se na stanje koje je bilo pre ukidanja taksa, dakle ono bez ikakvih uslovljavanja, onda to ima smisla, ističe Anđelković.

Kurti pod pritiskom SAD

Anđelković je ocenio i da je Kurti nesumnjivo bio pod pritiskom Sjedinjenih Država da ukine takse.

Aljbin Kurti - Sputnik Srbija
Prištinski mediji: Kurti odbio zahtev SAD da ukine takse na robu iz Srbije

Međutim, da bi ukidanje tih taksa bilo zaista produktivno, ono mora da bude bez ikakvog reciprociteta  o kome Kurti ipak govori, naglašava on.

Moguće je da albanska strana na kraju samo „kupuje čast“ kod sopstvenih birača, ističe Anđelković, pa otud i ta priča da će stvar biti oročena, ali za sada ja ne bih mogao da kažem ništa preterano pozitivno.

„Moramo da sačekamo i da vidimo šta će se dalje dešavati. Ovo može svašta da bude. Ako je ukidanje oročeno  i uslovljeno onda nam ne znači mnogo“, rekao je on.

Anđelković navodi da je Srbija suverena država, a Kosovo je njena otcepljena teritorija, te da Kosovo ne može da uslovljava Srbiju da se ne bori za svoje interese.

„Ni mi njih ne uslovljavamo da se ne bore za neka nova priznanja nezavisnosti, i to pitanje zaista nikako ne može da se povezuje s taksama“, zaključio je on.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala