EU nudi posredovanje u rešavanju krize u Crnoj Gori po modelu Severne Makedonije

© Sputnik / Nebojša PopovićNarod na litijama u Podgorici
Narod na litijama u Podgorici - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vladimir Bilčik, kopredsedavajući Parlamentarnog odbora Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) rekao je da EU može da pomogne u rešavanju institucionalne krize u Crnoj Gori, kao što je to učinila i u Severnoj Makedoniji, ali da za njihovo uključivanje nije dovoljan poziv opozicije.

Odgovarajući na pitanje „Vijesti“ da li i na koji način Evropski parlament i Brisel mogu da pomognu u rešavanju institucionalne krize u Crnoj Gori i da li to može uticati na dalje pregovore sa EU, on je istakao da dijalog koji su koristili u Severnoj Makedoniji i drugi mehanizam - interparlamentarni dijalog koji je na snazi u Srbiji, mogu da se aktiviraju i ovde, „naravno, na zahtev Crne Gore“.

 

Bilčik je kazao da je EP spremna da pomogne u tom procesu, kroz proces medijacije ili da ponudi savete.

Zgrada Saveta Evrope  - Sputnik Srbija
Savet Evrope kritikuje Podgoricu: Nismo razumeli zašto je potreban prenos crkvenog vlasništva

„Već smo bili u prilici da nas neke zemlje kandidati zamole za takvu pomoć, da učinimo što možemo da se razvije ta politička kultura u parlamentu i drugim institucijama”, rekao je Bilčik.

On je ocenio da je pitanje verskih zajednica isključivo u nadležnosti države Crne Gore, ali da taj postupak mora da se vodi u skladu sa svim međunarodnim i drugim relevantnim standardima u oblastima ljudskih prava.

„Ističemo da je dijalog način ka pronalaženju rešenja u ovom sporu i predlažemo da se u duhu dijaloga nastavi rad na otvorenim pitanjima. Tu mislimo na Zakon o slobodi veroispovesti i pravnom položaju verskih zajednica”, istakao je Bilčik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala