Umro poslednji maršal Sovjetskog Saveza

© Sputnik / Sergeй Subbotin / Uđi u bazu fotografijaGeneral armije SSSR Dmitrij Jazov nakon stupanja na mesto ministra odbrane
General armije SSSR Dmitrij Jazov nakon stupanja na mesto ministra odbrane - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Moskvi je preminuo maršal Sovjetskog Saveza Dmitrij Jazov, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
„Dana 25. februara u Moskvi je u 96. godini, nakon teške i duge bolesti, preminuo maršal Sovjetskog Saveza Dmitrij Timofejevič Jazov“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Jazov je bio poslednji vojskovođa koji je dobio zvanje maršala Sovjetskog Saveza. Za podvige tokom Drugog svetskog rata odlikovan je Ordenom Crvene zvezde.

Od maja 1987. do avgusta 1991. bio je ministar odbrane SSSR. Pod njegovim rukovodstvom mnogo je urađeno na povećanju borbene sposobnosti Oružanih snaga i organizovanom povlačenju trupa iz Avganistana.

Dmitrij Jazov biće sahranjen 28 februara na saveznom vojnom groblju u Mitišči u Moskovskoj oblasti.

Biografija

Dmitrij Timofejevič Jazov rođen je 8. novembra 1924. godine u selu Jazovo u Omskoj oblasti, u seljačkoj porodici. Nakon završetka vojne akademije 1942. počinje da radi u vojsci. Od jula 1942. do maja 1945. komandovao je vodom na Volhovskom i Lenjingradskom frontu.

Posle rata nastavio je vojnu karijeru, prešao put od komandanta čete do komandanta armije. Sedamdesetih godina prošlog veka rukovodio je odeljenjem Glavne kadrovske uprave Ministarstva odbrane, a zatim postao prvi zamenik komandanta trupa Dalekoistočnog vojnog okruga.

Od januara 1979, Jazov je bio komandant Centralne grupe snaga, a od februara 1979 – ovlašćenog za boravak sovjetskih trupa u Čehoslovačkoj Vlade SSSR-a.

U periodu 1980-1984. komandovao je trupama Srednjeazijskog okruga. Od 1984. do 1987. godine – Dalekoistočnog vojnog okruga.

Od januara do maja 1987. Jazov je bio zamenik ministra odbrane SSSR-a za kadrove i načelnik Glavne kadrovske uprave Ministarstva odbrane SSSR-a. Nakon toga došao je na čelo Ministarstva.

Godine 1991. podržao je Državni komitet za vandredno stanje i bio uhapšen, ali je kasnije oslobođen i amnestiran.

Nakon ostavke bio je na funkciji generalnog inspektora Ministarstva odbrane.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala