Iz Mitropolije objašnjavaju za Sputnjik podlu igru Podgorice oko „poreza“

© Foto : Mitropolija crnogorsko-primorskaProtojerej stavrofor dr Velibor Džomić
Protojerej stavrofor dr Velibor Džomić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poreska uprava Crne Gore nikada nije donela ni jedno rešenje kojim bi zadužila bilo sveštenika pojedinačno, bilo Mitropoliju ili neku eparhiju na ime nekih poreskih obaveza, tako da je to njihova procena koja služi samo u svrhe prikazivanja crkve kao neke paralelne, nezakonite organizacije koja ne poštuje propise u Crnoj Gori.

Ovako protojerej stavrofor Velibor Džomić, koordinator pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske, za Sputnjik komentariše ocenu koju je na Tviteru izneo premijer Crne Gore Duško Marković da je „Mitropolija poreski obveznik koji ne ispunjava obaveze“.

Džomić kaže da je, u ovom slučaju, stvar pravno sasvim jasna.

„Poreska obaveza nastaje onog momenta kada je utvrđena pravosnažnim rešenjem od strane nadležnog organa, u ovom slučaju Poreske uprave. Takvih rešenja nema. Mi smo u pravnom smislu u tom pogledu vrlo relaksirani, zainteresovani smo da se taj problem reši, ali isključivu krivicu za to snose nadležni organi“, kategoričan je koordinator pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske.

Prema njegovim rečima, sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske i ostalih eparhija Srpske pravoslavne crkve u svakom pojedinačnom slučaju ima priznat status sveštenika u Crnoj Gori, koji se obezbeđuje rešenjem Fonda za penzijsko, zdravstveno i invalidsko osiguranje.

„S druge strane, problem ovde postoji u zakonodavstvu Crne Gore jer je sveštenička služba prepoznata kao samostalna delatnost, što je van pameti, jer sveštenik ne obavlja službu sam u svoje ime, nego u sklopu crkve i odlukom nadležnog episkopa. Kada je 2011. Poreska uprava primila tu nadležnost od Fonda penzijskog osiguranja, uopšte nisu predvideli mogućnost da postoje sveštenici, verski službenici u Crnoj Gori, i oni nikada nama nisu dostavili bilo kakvo rešenje kojim bi se utvrdila poreska obaveza na osnovu doprinosa za penzijsko, zdravstveno i invalidsko osiguranje sveštenih lica. Sa druge strane, sve uplate koje su vršene za stare sveštenike vršene su na njihove matične, lične brojeve, a oni su i dalje zaduživali Mitropoliju”,objašnjava protojerej Džomić.

Isti je slučaj, naglašava naš sagovornik, i sa drugim, tradicionalnim verskim zajednicama koje su u istom problemu.

“Dakle, nije u pitanju samo Mitropolija nego su i ostale velike i tradicionalne verske zajednice u pitanju, ali očevidno onima koji to izjavljuju nije cilj da pominju njih, nego samo da targetiraju Mitropoliju i eparhije Srpske pravoslavne crkve, kako bi ohrabrili tezu da je neophodan Zakon o slobodi veroispovesti, pri čemu ovo pitanje nema nikakve veze sa tim zakonom”, zaključuje protojerej Velibor Džomić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala