Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Ruski ekspert: Amerika nije donela ništa dobro Avganistanu

CC BY 2.0 / The U.S. Army / Američka vojska u Avganistanu
Američka vojska u Avganistanu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države dozvolile su u Avganistanu mnogo više grešaka nego SSSR. Konkretno, ne postoji ideologija, nema ekonomije, a veoma visok nivo nezaposlenosti prilično doprinosi kontinuiranom pristupanju terorista redovima „Talibana“, smatra predsednik Evroazijskog analitičkog kluba Nikita Mendkovič.

Prema rečima Mendkoviča, napori SAD nisu bili usmereni ni na stvaranje nove državnosti, realne materijalne proizvodnje, niti prave urbane civilizacije.

Odnosno, Amerika nije stvorila ništa vredno za šta bi se borile provladine snage.

Amerika je više grešila, nego SSSR

Kako ruski ekspert još ističe, Amerika je u Avganistanu takođe dozvolila sebi mnogo više grešaka nego SSSR i zbog toga situacija može postati daleko teža. Kao što je poznato, kada se sovjetska vojska povukla, zvanični Kabul se držao nekoliko godina i verovatno bi opstajao i dalje da nije obustavljena isporuka goriva i maziva iz bivšeg Sovjetskog Saveza.

© AP Photo / Rahmat GulDa li se vidi svetlo na kraju tunela?
Ruski ekspert: Amerika nije donela ništa dobro Avganistanu - Sputnik Srbija
Da li se vidi svetlo na kraju tunela?

„Amerika sa jedne strane želi da okonča rat u Avganistanu, na koji ne samo što odlazi mnogo ljudskih i novčanih resursa, već postaje i sve nepopularniji u javnosti, a i za Trampa bi bilo naročito značajno da se to desi pre izbora. S druge strane, Vašington teži da sačuva strateške vazduhoplovne baze u Avganistanu, koje za njega predstavljaju kopnene nosače aviona, a takva prednost se može iskoristiti radi pritiska na Iran, Kinu i Rusiju”, objašnjava Mendkovič za Sputnjik.

Jača uticaj talibana

Što se tiče pitanja stabilnosti primirja u okviru sporazuma SAD i talibana, čije se zaključivanje planira 29. februara, ekspert je naveo da su ovde moguće razne varijante razvoja događaja.

„Pošto tokom poslednjih nekoliko godina SAD i njihovi saveznici u zvaničnom Kabulu gube svoje pozicije u Avganistanu, konstantno se širi zona uticaja ‘Talibana’ i članovi tog pokreta trenutno smatraju da u slučaju povlačenja SAD mogu silom da preuzmu sve što žele. Zato su ovde moguće razne varijante uključujući i onu da će ‘Taliban’ sačuvati svoju neutralnost po pitanju naoružanja u odnosu na američke snage, ali će se potruditi da u periodu pre završetka izborne kampanje SAD zauzme Kabul i uništi provladine snage, da bi zatim pregovarao sa Vašingtonom kao jedina stvarna vlada u Avganistanu. Takav scenario je moguć", naglasio je Mendkovič.

Prema rečima ruskog eksperta, trenutna zajednička grupa strane koalicije i avganistanskih oružanih snaga trpi poraze.

Po njegovom mišljenju, ako Amerika prestane da pruža aktivnu podršku avganistanskim oružanim snagama i policiji i počne aktivno da povlači trupe, talibani bi veoma brzo mogli da ostvare zavidne vojne uspehe.

Kako smatra američki državni sekretar Majk Pompeo, Sjedinjene Američke Države se spremaju da sa talibanskim pokretom 29. februara potpišu sporazum.

Prethodno su Vašington i talibani razmotrili prekid nasilja u Avganistanu na sedam dana. Za to vreme radikalni talibanski pokret je obećao da će se suzdržati od podmetanja eksplozija i raketiranja. Kako je saopšteno, period obustave nasilja u zemlji bi trebalo da počne u najskorije vreme.

Amerika i talibani su pregovarali prošle godine u Dohi, ali je potpisivanje sporazuma bilo onemogućeno zbog terorističkog napada u Avganistanu, u kojem su poginuli američki vojnici.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala