Rusija: Spremni smo da otkrijemo deo tehničke prepiske sa Vašingtonom

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva je spremna da pruži dokaze da se nije mešala u izborni proces u SAD, ali Vašington nastavlja da odbija dijalog, izjavio je šef departmana Ministarstva inostranih poslova Rusije za međunarodnu informacionu bezbednost Andrej Krutskih. Rusija je spremni da otkrije deo tehničke prepiske sa SAD kako bi dokazala neosnovanost tih optužbi.

„Potpuno nam je nejasno, na čemu se zasnivaju te optužbe. Međutim, mi smo spremni da razgovaramo o njima“, rekao je Krutskih za „Komersant“, govoreći o izveštaju američkog Ministarstva pravde o „mešanju“ Rusije u predsedničke izbore 2016. godine.

„Više puta smo predlagali Amerikancima da sednemo za pregovarački sto i razgovaramo o svakoj konkretnoj optužbi. Na nivou profesionalaca, a ne kroz medije, kao što oni rade. Mi smo predlagali da razmenimo političke garancije od nemešanju u međusobne stvari, kao što smo uradili 1933. godine. Međutim, oni su odbacili taj predlog i nastavljaju da odbijaju pregovore“, dodao je Krutskih.

On je podsetio da je Moskva i pre izrazila spremnost da otkrije deo tehničke prepiske sa Vašingtonom, kako bi jednom i zauvek rešila to pitanje.

„Na žalost, odgovor iz Vašingtona je bio odbijanje, sa objašnjenjem da se radi o osetljivim materijalima“, naveo je Krutskih.

Podsetimo, odmah nakon izbora u Americi 2016. godine, američke obaveštajne službe su optužile Rusiju za mešanje u izborni proces, a američkog predsednika Donalda Trampa za zaveru i saradnju sa Moskvom. Iako su i Kremlj i Beli dom odbacili ovakve optužbe, pokrenuta je istraga koja je trajala gotovo dve godine..

Istraga o mešanju u američke izbore trajala je gotovo dve godine. Prošlog proleća, Robert Miler, tadašnji specijalni tužilac, priznao je da ne postoje dokazi o zaveri Trampa ili njegovih saradnika sa Moskvom. Bez obzira na to, on je optužio grupu ruskih građana za mešanje u izbore. U Kremlju su izjavili, da bez obzira na optužbe, Miler nije dostavio odgovarajuće dokaze. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala