Londonski sud razmatra izručenje Asanža Americi /video/

© Sputnik / Džastin Griffits-Uillьяms / Uđi u bazu fotografijaAkcija u znak podrške Džulijanu Asanžu ispred zgrade suda u Londonu
Akcija u znak podrške Džulijanu Asanžu ispred zgrade suda u Londonu  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pristalice Džulijana Asanža okupile su se ispred zgrade suda na istoku Londona u neposrednoj blizini strogog zatvora u Belmaršu u kojem se nalazi osnivač Vikiliksa.

Predstavnici američke vlade i osnivač „Vikiliksa“ Džulijan Asanž suočavaju se danas u sudu u Londonu uz visoko obezbeđenje, deceniju nakon što je „Vikiliks“ objavio mnogobrojne tajne američke vojne dokumente.

Saslušanje o izručenju počeće izjašnjavanjem američkih advokata koji Asanža sumnjiče za špijunažu, za šta mu preti 175 godina zatvora, prenosi agencija Tanjug.

Tužilaštvo SAD Asanža tereti za dosluh sa pripadnikom vojne obaveštajne službe Čelsi Mening koji je hakovao Pentagonov kompjuter i objavio stotine hiljada tajnih diplomatskih i vojnih dokumenata o ratu u Iraku i Avganistanu, čime je, navodno, bio doveden u opasnost život američkih državljana.

Novinarske organizacije i grupe za građanske slobode, uključujući Amnesti internešenel i Reportere bez granica, navode da optužbe protiv Asanža predstavljaju presedan za slobodu štampe.

Asanžova odbrana insistira da su optužbe Sjedinjenih Američkih Država politički motivisane, kao i da će pružiti dokaze da mu je u avgustu 2017. godine Trampova administracija ponudila pomilovanje, ukoliko kaže da Rusija nije bila umešana u curenje mejlova Demokratskog nacionalnog komiteta.

Ukoliko se sud složi da Asanž bude izručen, završnu reč će imati britanska vlada.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala